Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция подкрепя единството на Ирак

Турция подкрепя единството на Ирак

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че страната му се застъпва за съхраняването на единството и стабилността на Ирак и е готова да помогне за възстановяването му.

„Г-н Чавушоглу изрази подкрепата на Турция за единството и стабилността на Ирак“, цитира думите му иракският премиер Хейдар ал Абади. В официално комюнике той заяви още, че по време на посещението си в Багдад Чавушоглу е потвърдил участието на турски фирми в проектите за възстановяването на Ирак.

В изявлението си Ал Абади посочи, че по време на преговорите страните са обсъдили и „последните събития в региона, борбата срещу тероризма, укрепването на двустранното сътрудничество и развитието на икономическите и търговските отношения в областта на нефта и транспорта.“

По-рано в неделя Чавушоглу се срещна с председателя на Съвета на представителите (парламента) на Ирак Салим ал Джубури. Заедно те засегнаха „въпроси за сигурността в региона“, „перспективите за съвместно сътрудничество в опазването на неговата стабилност и методите за възпрепятстване връщането на терористичните групировки на негова територия.“ БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.