Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция: с новороденото бебе в затвора!

Турция: с новороденото бебе в затвора!

„Дъщеря ни Зафие се роди в петък. Само ден по-късно трябваше да влезе с майка си в затвора“, казва Хюсеин Сахназ.
Неговата съпруга Хатидже излежава присъда в затвор със строг режим край Анталия, разказва в репортаж „Дойче веле“.

Тя е осъдена на 6 години и 10 месеца лишаване от свобода за членство в Движение Гюлен. Управляващите в Турция наричат последователите на Гюлен с т.нар. „Фетхуллахистка терористична организация“ (ФЕТО) и ги обвиняват за неуспелия опит за преврат от юли 2016 година. Турските власти често използват предполагаемата принадлежност към движението на Гюлен като повод за преследване на противници на режима.

Заради ефективната присъда Хатидже Сахназ е трябвало да напусне работа. Младата жена е медицинска сестра.

Хатидже е в обща килия с още 30 други жени. А по това време на годината в Анталия е много горещо – термометърът почти не пада под 30 градуса. Съпругът на Хатидже се притеснява за нея и бебето.

По-добри условия за майките с деца?

Някои проправителствени издания пишат, че се разработва нова концепция за майките с деца, излежаващи присъди в турските затворите: те вече нямало да бъдат настанявани в най-обикновени затворнически килии, а в специално оборудвани за случая „затворнически жилища“, предлагащи повече удобства.

Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл съобщи за пилотен проект в един затвор край Анкара, в който 42 майки с деца пробно ще бъдат настанени в такива помещения. Те ще имат на разположение и двор с площ от 430 квадратни метра, в който децата ще могат да играят. Затворът за жени в Диарбекир е следващият, който ще бъде оборудван с подобни „затворнически жилища“.

Таткото на Зафие обаче изобщо не е убеден в предимствата на проекта, чието изпълнение ще отнеме още няколко години. „Това не променя с нищо факта, че дъщеря ми ще продължи да расте в затвора. Положението на майките с деца може и да се подобри мъничко. Но каквото и да правят, затворът ще си остане затвор“, казва Хюсеин.

„Още няма никаква конкретна информация за този проект. Много бихме желали правителството да съобщи подробности“, казва адвокатката Чансу Шекерчи от гражданското сдружение CISST, застъпващо се за правата на малолетните в турските затвори.

Пред „Дойче Веле“ юристката казва, че зачестяват случаите на изпращани от затвора жалби от майки с деца. Най-често те са заради липсата на пелени, бебешки храни или медикаменти в затворите. „Затворническите жилища за майки с деца може и да са нещо полезно, но за съжаление управляващите не дават достатъчно подробности за проекта“, казва Шекерчи. Тя добавя, че за майките и децата в затворите би трябвало да бъдат ангажирани и педагози и психолози. Това обаче не било предвидено.

Правозащитни организации отбелязват, че трябва да бъдат променени не само условията в затворите. По-спешна е друга промяна: системата за изпълнение на наказанията да бъде изменена така, че деца под 6 години изобщо да не попадат зад решетките. Една от възможностите е с поправка да бъде прието, че жените с присъди под 5 години могат да влязат в затвора чак след като децата им навършат 7 години. В тази връзка се обсъжда също и въвеждането на електронни гривни за затворниците.

В турските затвори: 343 деца под три години

Координаторът на турската правозащитна организация IHD Хюсеин Кючюкбалабан смята, че е несправедливо децата да бъдат наказвани редом с майките си. Той също предлага да се промени системата на изпълнението на наказанията в Турция. „Затворническите жилища няма да подобрят положението на децата под 6-годишна възраст“, казва той.

В момента в турските затвори има 743 деца под 6 години, а 343 от тях са дори под 3 години, потвърди председателят на парламентарната разследваща комисия за човешките права Шабан Йълмаз. По думите му, през ноември 2018 в затвора са постъпили и 35 бременни жени, една от които е била Хатидже Сахназ.

Всъщност, Наказателният кодекс предвижда отлагането на изпълнението на присъдите за майки с деца под 6 месеца. Законът обаче прави изключение за лица, осъдени за принадлежност към „терористична организация“. А точно такъв е случаят с Хатидже, независимо че детето ѝ е само на няколко дни.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.