Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция се надява да пусне в експлоатация първия енергиен блок на АЕЦ „Аккую“ в рамките на една година

Турция се надява да пусне в експлоатация първия енергиен блок на АЕЦ „Аккую“ в рамките на една година

Планираме в рамките на една година да пуснем в експлоатация първия енергоблок на АЕЦ „Аккую“. Това заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, цитиран от Хабертюрк, предаде БТА.

Турция и Русия реализират съвместно проекта за изграждане на АЕЦ „Аккую“ (окръг Мерсин, Южна Турция – бел. авт.). Работата по първия реактор е завършена почти на 95 процента, надявам се, че до една година ще започнем да произвеждаме електроенергия на базата на ядрената енергия, каза министърът, който говори на конференция в Истанбул.

Наскоро Байрактар съобщи, че пускането в експлоатация на първия блок на АЕЦ „Аккую“ е планирано за 2025 г., но Турция се опитва да съкрати този срок и да го пусне в експлоатация тази година. Сред възможните дати е 29 октомври, когато е националният празник на Турция.

„Аккую“ е първата атомна електроцентрала на Турция, която се изгражда от руската компания „Росатом“ в средиземноморския окръг Мерсин.

През 2010 г. Турция и Русия подписаха междуправителствено споразумение за строежа на централата.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.