Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция се обявява за решаване на проблемите със САЩ чрез диалог

Турция се обявява за решаване на проблемите със САЩ чрез диалог

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу се обърна днес с призив към САЩ за връщане към диалога за решаване на проблемите в отношенията между Анкара и Вашингтон, съобщава ТАСС. Чавушоглу е заявил това на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров, пише БТА.

“За решаване на проблемите е необходимо да се върнем към диалога. Заплахи и натиск от страна на САЩ ще доведат само до хаос”, посочи Чавушоглу. Той добави, че по делото с американския пастор Брънсън няма никакви промени.

Напрежението между Анкара и Вашингтон се засили заради задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън, който е съден за шпионаж и тероризъм.

Чавушоглу не изключи възможността от въвеждане от САЩ на санкции срещу всяка една европейска страна.

“Днес се въвеждат санкции по отношение на Турция, а утре те могат да бъдат използвани срещу всяка друга европейска държава. Ако САЩ искат да се запази увежението (към тях) на международната сцена, то е нужно и да се отнасят с уважение към интересите на другите страни”, подчерта той.

Отношенията между Турция и САЩ се изостриха във връзка с решението на американския президент Доналд Тръмп да повиши вносните мита на алуминия и стоманата от Турция съответно с 20 процента и с 50 процента. Това предизвика рязко падане на турската лира. Друг източник на разногласия в двустранните отношения е въпросът за спазването на човешките права и задържането в Турция на американския пастор Андрю Брънсън.

Сергей Лавров: Политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва е незаконна

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че политиката на САЩ за налагане на санкции на Анкара и Москва е незаконна, предаде “Ройтерс”.

Лавров посочи, че санкциите са начин за придобиване на нечестно предимство в световната търговия. “Санкциите на САЩ подкопават всички принципи на световната търговия”, посочи Лавров, цитиран от ТАСС.

“А относно това как можем да преодолеем тези незаконни бариери и ограничения може да кажем, че използването на националните валути в двустранната търговия е една от основните задачи, които са си поставили президентите на Русия и Турция”, каза руският външен министър.

Злоупотребата на Вашингтон с долара ще доведе до отслабване на позициите му, посочи още Лавров след края на заседанието на посланиците и постоянните представители на Турция в международни организации.

“Сигурен съм, че по този начин ролята на долара ще отслабва, той ще поевтинява, а повечето страни, даже онези страни, които не са засегнати от американските санкции, ще се откажат от използването на долара и ще се доверяват на по-надеждни партньори (от гледна точка на използването на валутите им)”, каза Лавров.

Русия цени високо отказа на Турция да се присъедини към санкциите срещу Москва

“Русия цени високо независимия външнополитически курс на Турция и отказа на Анкара да се присъедини към санкциите срещу Русия”, заяви още Сергей Лавров.

„Русия и Турция имат независим курс в сферата на външната политика. Ние високо ценим отказа на партньорите да се присъединят към антируските санкции“, каза Лавров.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.