Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция се оттегли от конференцията за Либия в Италия

Турция се оттегли от конференцията за Либия в Италия

Вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заяви, че страната му се оттегля от конференцията за Либия в италианския град Палермо, която е свикана, за да се търси решение на продължаващата от 2011 г. насам либийска криза. Това съобщи турската редакция на Евронюз, позовавайки се на Ройтерс и Анадолската агенция.

Турският вицепрезидент Октай заяви, че страната се оттегля след еднодневно участие от Международната конференция за Либия с мотива, че това не е легитимен форум и, че има опити Турция да се държи настрана от процеса.

Фуат Октай съобщи новината и от профила си в Туитър с официална позиция.
Като изтъкна, че е силно разочарован турският вицепрезидент каза следното: „Тази сутрин неофициалната среща, която някои играчи са организирали е подход, който ще влоши нещата в средиземноморския регион. Турция напуска тази конференция с дълбоко разочарование.“
Конференцията започна в понеделник с участието на делегати от подкрепеното от ООН правителство на националното съгласие, както и делегати от камарата на представителите с център Тобрук.

Кои са участниците?

В Либия има много влиятелни фактори, които искат да имат думата в управлението на страната. Но се смята, че най-влиятелните два субекта са генерал Халифе Хафтер, който управлява широка област на изток и подкрепеният от ООН премиер Фаиз Ас Саррадж, който управлява западния регион.

Правителството на националното съгласие начело със Ас Саррадж няма пълно влияние в цялата страна, въпреки че е познат на международната сцена.

В източната част на страната влиятелни фактори са въоръжената групировка Либийска национална армия начело с Халифа Хафтер и камарата на представителите в Тобрук. Хафтер не крие, че желае да вземе цялата власт в страната.

От месец май насам страните за пръв път се срещат на един форум.

На подобна конференция, организирана по-рано в Париж беше взето решение за провеждането на национални избори за парламент и президент в Либия на 10 декември 2018 г., припомня Евронюз.
Но поради възобновяването на конфликтите в страната преговорите спряха и стана ясно, че изборите няма да се проведат на определената дата.

Според плана на специалният представител на ООН за Либия Гасан Салам, изложен през септември 2017 г., който трябваше да се реализира на три етапа, в Либия трябваше да се проведат избори за парламент и президент.

В последното си изявление Салам изрази надежда, че изборите може да се проведат през юни 2019 г., но се налага в началото на годината да се организира мирна конференция.

Очакванията от конференцията в Палермо са международната общност да подкрепи новия мирен план на ООН.

Турция се оттегли един ден след началото на конференцията

Турският вицепрезидент Фуат Октай заяви, че се оттегля от конференцията с „дълбоко разочарование“.

След революцията в Либия на 17 февруари 2011 г. властите в Анкара признаха Националният преходен съвет като „единствен легитимен представител на либийския народ“. След като Националният преходен съвет установи пълна власт над Триполи, Турция беше първата страна, която назначи посланик там на 2 септември 2011 г.

Задкулисието на политическата криза

Либия, която е най-богатата на петролни резерви в Африка 42-годишното управление на Муамар Кадафи приключи след началото на започналата на 17 февруари 2011 г. гражданска война и с намесата на НАТО. Но заради нестабилността, която причиняват на страната политическите кръгове, както и заради неуспешните процеси в преходния процес и насилията, извършвани от въоръжените групировки в Либия, вече седма година няма установен ред.

След спорните избори през 2014 г., се откроиха съпернически политически фактори с център Триполи и Тобрук.

Разделението Триполи-Тобрук води до конфликти и между институциите на страната. Съревнованието на двата влиятелни центъра за легитимност, конкурентните национални петролни компании, конкурентните централни банки още повече хвърлят страната в риск, която и без това изпитва трудности в опазването на сигурността.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.