Home»КУЛТУРА»Турция ще „погребе“ древен град на 12 000 години

Турция ще „погребе“ древен град на 12 000 години

Исторически турски град с хиляди жители е само на седмици от унищожение, след като официални лица решиха десетилетен спор и прокараха плановете си да наводнят региона.

Хасанкейф ще бъде ограден с кордон на 8 октомври, потвърди областният управител на среща в събота, оставяйки на местните жители малко повече от месец да освободят домовете си.

Градът, който седи на брега на река Тигър в югоизточна Турция, ще бъде залят като част от изграждането на язовир Илису, който ще произвежда енергия за региона. Това е проект, който години наред е затънал в полемика и губи подкрепата на чуждестранните правителства и поддръжници поради въздействието си върху древния град. Счита се, че Хасанкейф е на около 12 000 години, което потенциално го прави едно от най-старите селища в Месопотамия.

Сред исторически значимите му характеристики са останките от мост от 12-и век, цилиндрична гробница от 15-и век, руините на две джамии и стотици природни пещери, разказва CNN.

Но улиците, домовете и историческите места в града ще бъдат потопени след приключване на процеса на преместване, като само цитаделата му остава над водата, според турското външно министерство – което казва, че язовирът ще има много икономически и екологични ползи.

Съвсем скоро Хасанкейф ще се окаже под водата.

Хулюси Шахин, губернатор на провинцията Батман, в която се намира Хасанкейф, обяви, че древният град ще бъде затворен. „След тази дата до старото селище вече няма да има трафик. С отварянето на новия път старото населено място ще остане изцяло в кръга за сигурност и влизането и излизането от района няма да бъде позволено от властите“, каза той.

Този ход бе посрещнат с възмущение от многобройните групи, които се стремяха да спасят града, като Hasankeyf Coordination го нарече „кордон на унищожението“.

Но решението изглежда придвижва продължителната сага към предсказуемо горчив край.

Някои държави, включително Великобритания, оттеглиха подкрепата си за язовир Илису още през 2001 г. и проектът привлича международно внимание многократно през последните десетилетия. През 2008 г. язовирът загуби финансиране от няколко европейски фирми.

Източник: economic.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.