Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция ще прави тестове за Covid-19 на големите летища

Турция ще прави тестове за Covid-19 на големите летища

Турция ще отвори центрове за тестване за Covid-19 на най-натоварените летища от 1 юли, съобщи министърът на културата и туризма на страната Мехмед Нури Ерсой. Такива центрове ще бъдат създадени и в останалите аерогари в страната от 15 юли, предаде БНР.

По думите на Ерсой почти 730 хотела и над 900 ресторанта са кандидатствали за получаване на сертификати за сигурен туризъм. Това означава, че съответните обекти са изпълнили санитарно-хигиенните изисквания на властите.

Числото на чуждите туристи в Турция през май тази година се е свило с 99,3% в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на статистиката. Около 11% от БВП на страната зависят от туризма.

Анкара продължава да води преговори с Великобритания, Германия и Русия за подновяване на редовните и чартърните полети в пълен обем, тъй като това са трите страни, които изпращат най-голям брой туристи в югоизточната ни съседка. По-рано Германия удължи до края на август предупреждението нейни граждани да пътуват извън страните от ЕС само при крайна необходимост.

Турция беше постигнала резултати от под 1000 нови заразени и 1500 излекувани дневно, но разхлабването на противоепидемичните мерки от 1 юни доведе до ново покачване на броя на заразените с коронавируса.

Данните от вчера вечерта на здравното министерство сочат, че заразените в Турция са 190 000, от тях почти 163 000 са напълно оздравели. Активните случаи са около 22 000, 5001 човека загубиха живота си вследствие на коронавируса.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.