Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турция ще забрани „лимоновия сок“ в бутилки, не съдържал лимони

Турция ще забрани „лимоновия сок“ в бутилки, не съдържал лимони

Турция ще забрани производството и продажбата на „лимонов сок“ в бутилки, съобщи представител на министерството на земеделието и горите, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

Решението е мотивирано от това, че в т.нар. лимонов сок реалното съдържание на сок от лимони е в най-добрия случай минимално, обясни Селим Каплан, ръководител на службата по храните на министерството.

„Подобни постъпки направихме през 2023 г. и по отношение на продукти като дресинга от нар, сока от нар и сиропа с вкус на нар“, посочи Каплан.

По думите му решението за забрана на „лимоновия сок“ се очаква да бъде публикувано съвсем скоро и тогава такива продукти няма да бъдат произвеждани в Турция и поставяни на щандовете в магазините.

Според Каплан при осъществените изследвания не е било установено наличието на сок от лимони в т.нар. лимонов сок.

„За съжаление, няма лимон в голямото мнозинство от продуктите на пазара сега. В някои продукти лимон е установен в много малки количества, а останалото съдържание е от други съставки“, каза той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.