Home»ИКОНОМИКА»Турция цели да стане една от трите водещи страни в световния туризъм

Турция цели да стане една от трите водещи страни в световния туризъм

„Турция се стреми да се превърне в една от трите водещи страни в световния туризъм“, заяви министърът на културата и туризма на страната Мехмет Нури Ерсой, цитиран от „Хюриет дейли нюз“.

„Целта ни е през 2023 г. да посрещнем 60 млн. туристи и да реализираме приходи от туризъм в размер на 56 млрд. долара. За 2028 г. целите ни са 90 млн. посетители и 100 млрд. долара приходи“, заяви Ерсой по време на посещение в популярната туристическа дестинация Анталия.

По думите на Ерсой последните пет години са били много трудни за туристическата индустрия на страната предвид пандемията от COVID-19, горските пожари, войната в Украйна и смъртоносните земетресения през февруари.

„Въпреки това ние се справихме успешно с всички тези трудности. Турската туристическа индустрия излезе по-силна от този труден период“, каза той, цитиран от БТА.

Ерсой припомни, че през 2022 г. Турция се нарежда на трето място в света по брой пристигащи туристи, като се изкачва с три места в сравнение с 2019 г. По статистически данни, цитирани от в. „Миллиет“, първите две места се заемат от Франция и Испания.

„Ще има препятствия, но ние ще станем по-силни и ще постигнем целите, поставени за 2028 г., да се превърнем в една от трите най-големи държави в световния туризъм“, каза министърът.

Миналата година близо 45 млн. чуждестранни туристи са посетили Турция, което сочи 80-процентно увеличение спрямо 2021 г. Като се включат и турците, живеещи в чужбина, пристигналите посетители възлизат на 51,4 млн. души.

Приходите от туризъм, един от основните източници на твърда валута, са нараснали с над 53% през 2022 г. в сравнение с предходната година, до 46,3 млрд. долара.

Според последните данни на сектора през първите четири месеца на тази година повече от 9,3 милиона чуждестранни туристи са посетили Турция, което е с 27,5 на сто повече на годишна база, а приходите от туризъм през първото тримесечие са се покачили с 32% до 8,69 млрд. долара.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.