Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърска зона

Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърска зона

Турция удължава работата на сондажния си кораб „Явуз” в кипърската изключителна икономическа зона до 18 август. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис поиска от европейските лидери разширяване на санкциите срещу Анкара заради незаконните ѝ действия, предаде БНР.

Проучванията за газ на платформата „Явуз” продължават в район югозападно от острова, който включва части от блокове 6 и 7 от кипърската офшорна зона, според обявените от Турция координати.

Двата блока са лицензирани от правителството на Кипър за френската енергийна компания „Тотал” и италианската „Ени”, но Турция претендира, че част от тях попада в нейния континентален шелф.

„Явуз” пробива в този район вече три месеца, от 20 април. Той се подкрепя от три придружаващи го турски кораба.

„Грешно съобщение” нарече говорителят на Външното министерство на Германия, която сега председателства ЕС, обявяването от Турция на нови сондажни дейности в момент, когато ЕС очаква „положително послание от Турция за деескалация на ситуацията в Източното Средиземноморие“.

Допълнителни европейски санкции срещу физически и юридически лица, участващи в незаконните проучвания на Турция в офшорната зона на Кипър, поиска неговият президент Никос Анастасиадис на Европейския съвет в петък.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.