Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция вероятно ще закупи нова партида руски ракетни системи С-400

Турция вероятно ще закупи нова партида руски ракетни системи С-400

Най-вероятно Анкара ще се договори с Москва за закупуване на допълнителни руски зенитно-ракетни комплекси „Триумф“ С -400, посочи в петък руският вицепремиер Юрий Борисов. Той добави, че Русия „заема стабилно второ място в света по отношение на [оръжейните продажби“, заявявайки, че страната му има дългосрочни поръчки за военна техника на стойност 55 милиарда долара.

„Най-вероятно те (турските власти) ще упражнят правото си на избор и ще продължават да работят с нас. Надяваме се, че Турция ще избере ракетния комплекс С-400, защото по своите характеристики той е най-добрият в света. Като цяло руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) са класа над всички световни конкуренти“, заяви Юрий Борисов пред новинарския телевизионен канал „Русия-24“.

По-рано този месец и друг руски официален служител разкри, че Москва и Анкара договарят нова сделка за въоръжение за 2020 година, която ще включва допълнителна доставка на противоракетни системи С-400. Това обяви в началото на декември директорът на Руската федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев.

„Ние системно работим по този въпрос. Най-важното е, че има желание и от двете страни да продължат в дух на сътрудничество в тази област“, подчерта тогава Шугаев.

Коментарите на висшите руски представители са факт, въпреки че през ноември говорителят на турския президент Ибрахим Калън заяви, че Анкара не преговаря за нова ракетна сделка с Москва. Първоначалният договор за доставката на руски системи С-400 беше подписан през април 2017 година въпреки факта, че Вашингтон изрази на няколко пъти сериозна загриженост относно това споразумение. Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.