Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Улица „Джамал Кашоги“ в Турция на 100-ия ден от убийството му

Улица „Джамал Кашоги“ в Турция на 100-ия ден от убийството му

Все още има редица неизяснени обстоятелства около убийството на журналиста Джамал Кашоги (на турски Джемал Кашъкчъ), който беше ликвидиран в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври миналата година. В Истанбул „Амнести Интернешънъл“ организира демонстрация на 100-ия ден от убийството на Кашоги. От организацията смволично смениха името на улицата, на която се намира саудитското генерално консулство на ул. „Джемал Кашъкчъ“. Това написа на сайта си турският вестник „Сьозджю“.

Точно преди сто дни световните медии започнаха да следят отблизо турския мегаполис. Причината беше, че смятаният за опозиция на властта в Саудитска Арабия журналист Джамал Кашоги никога не излезе от генералното консулство на страната си, в което той влезе на 2 октомври 2018 г., в Истанбул.

След случилото се властите в Рияд заявиха, че Кашоги е нуписнал сградата, но за кратко време нещата започнаха да се изясняват. След няколко месечно усилено разследване беше заявено, че Кашоги е убит в консулството по погрешка.

Но въпреки това тялото на Кашоги все още не е намерено.

Днес, „Амнести Интернешънъл“ организира демонстрация по повод навършването на сто дни от убийството на Кашоги. На организираната пред саудитското генерално консулство в Истанбул проява имаше много участници.

Тялото все още не е открито

Представител на „Амнести Интернешънъл“ направи следното изявление от името на организацията: На 2 октомври 2018 г. Кашоги, който влезе в саудитското генерално консулство, минавайки през тази улица беше насилствено „изгубен“ от саудитските власти. Турските компетентни органи, които започнаха разследване по случая стигнаха до заключението, че Кашоги е убит чрез удушаване в сградата на консулството и тялото му е разчленено. А трупът му, който е брутално ликвидиран все още не е намерен.“

Представителите на организацията изтъкнаха, че разследването на саудитските власти се прави като „за пред другите“ и допълниха: „Убийството на Джамал Кашоги насочи вниманието на целия свят към Саудитска Арабия и принц Салман. Ние не вярваме, че саудитските власти, които започнаха да разследват случая по принуда ще го направят по справедлив и достоверен начин. Досега многократно бяхме свидетели как в кралството на жестокостите срещу мирните активисти, журналистите и учените се прилагаше тежко наказание, бяха заплашвани, а онези, които надигаха глас срещу нечовешките мъчения, биваха безмилостно мачкани. Но онова, което се случи с Кашоги показа до каква степен това кралство може да стигне в безмилостните практики. Чрез случая с Кашоги саудитските власти заплашват правозащитниците, журналистите и опозиционно настроените хора, които се намират в други страни по света.“

След изявлението за медиите, в началото на улицата беше окачена символично изработена табела. Членове на турското представителство на „Амнести Интернешънъл“ смениха временно името на улицата пред саудитското консулство, която се казва „Акасялъ Сокак“ на Улица „Джемал Кашъкчъ“. Източник: „Сьозджю“.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.