Home»АНАЛИЗИ»Управляващи и опозиция в Турция с поглед отрано към местните избори през 2024 година

Управляващи и опозиция в Турция с поглед отрано към местните избори през 2024 година

До местните избори в Турция, които ще се състоят на 31 март 2024 година, има доста време, но вниманието и на управляващите, и на опозицията в страната вече е насочено към тях.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още в речта си след победата на общите и президентските избори на 29 май 2023 тази година посочи като главна задача пред Партията на справедливостта и развитието (ПСР) спечелването на местните избори.

Основната цел на Ердоган е отвоюването на управлението на мегаполиса Истанбул от опозиционната Народнорепубликанска партия. Истанбул не е просто един град, а е събирателно за цяла Турция, или както гласи любимата максима на Ердоган още от годините (1994-1998), когато бе кмет на мегаполиса: ”Който владее Истанбул, той владее Турция”.

„Няма съмнение, че ПСР, респективно Ердоган, ще хвърлят всички сили и рeсурси, за да спечелят кметския пост на Истанбул, заеман сега от Екрем Имамоглу. Анкара въобще не ги интересува”, коментира колумнистът на свободна практика Фатих Алтайлъ.

Според проправителствени медии, петима са кандидатите, сред които Ердоган ще посочи един срещу кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП).

Един от тях е здравният министър Фахреттин Коджа, за когото се твърди, че подходът, който демонстрира в периода на ковид пандемията, способността да води диалог с опонентите и да не налага политическите си възгледи са важни предимства, както и че е предпочитан от Ердоган. Фахреттин Коджа е един от двамата министри, които Ердоган запази в състава на новия си кабинет след изборите.

Адил Караисмаилоглу, министър на съобщенията и инфраструктурата, също е силен кандидат. Той има дългогодишен опит в Истанбулската голяма община по времето на Ердоган като ръководител на транспортните проекти. Фактът, че е от Трабзон – земляк на Ердоган, също се преценява като положителен знак.

Настоящият министър на екологията и градоустройството Мурат Курум също е сред кандидатите – фаворити. Министърът набра доста положителни активи при възстановителните работи след опустошителните земетресения през февруари тази година. Очаква се, че ще бъде издигнат като кандидат кмет ако не на Истанбул, то на някоя от големите общини в ключови градове – Анкара, Измир, Адана.

“Разбира се, винаги има опция Ердоган в последния момент да извади и някое друго име, за което е сигурен, че ще спечели Истанбул”, казва Алтайлъ.

Според социологическите анкети кандидатът на опозиционната НРП и настоящ кмет Екрем Имамоглу води в предварителните проучвания на общественото мнение, но анализаторът прогнозира, ,че “ако ПСР успее да отвоюва Истанбул, то ще бъде заради грешки, които ще допусне опозиционната НРП, което е много вероятно”.

Според близки до ПСР източници, в набелязаната от Ердоган стратегия за местните избори името на кандидата за кмет на Истанбул се предвижда да бъде обявено не по-рано от ноември тази година.

“Стратегията за местните избори няма да бъде като на общите избори. На преден план ще бъде изведен въпросът за услугите в общините на ПСР, те ще се сравняват и конкурират с тези на общините на опозицията. Естествено предизборните обещания на управляващите кандидати ще бъдат подкрепени с проекти, богато финансирани от правителствения бюджет“, пише вестник „Газетедувар“.

Какво става в основната опозиционна НРП?

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу обяви пред журналисти настоящия кмет на Анкара Мансур Яваш за кандидат на местните избори.

„Ако е възможно, искам да продължа да бъда кмет на всички. Нямаме време за губене с политически дискусии. Нямаме право да преживяваме отново травмата на Анкара отпреди 25 години. Ако ни подкрепяте, искам да се явя на изборите и дано да бъда с вас още пет години”, заяви и Яваш пред журналисти.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу неотдавна заяви готовност да се кандидатира за нов мандат на предстоящите през март 2024 г. местни избори.

“Трябва да се обединим, за да завоюваме отново Истанбул. Призовавам всички наши граждани да се обединят, за да върнем демокрацията и да станем истинските собственици на нашия град. Както и през 2019 г., аз поемам по пътя, за да служа на Истанбул и неговите 16 милиона жители”, посочи той.

Кълъчдароглу преди няколко дни публично обяви, че Екрем Имамоглу ще бъде кандидатът на НРП за кмет на Истанбул на вота през март идната година.

В същото време опозиционната НРП се разтърсва от скандали и разпри между две противостоящи една на друга групировки. Едните настояват за коренни промени и главното – за оставка на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу заради загубата на президентските избори, на които беше кандидат. Кълъчдароглу не само изгуби вота срещу Ердоган, но и шанса да бъде депутат, освен това няма право да участва в заседанията на парламентарната група на партията си и да говори пред депутатите.

Начело на структурите, които настояват за промяната, са Екрем Имамоглу и Йозгюр Йозел, председател на парламентарната група на НРП. Последният преди няколко дни публично обяви, че ще бъде кандидат за председателския пост на НРП срещу Кълъчдароглу на предстоящия партиен конгрес.

Другата група е на структурите, които настояват за запазване на статуквото, т.е. на лидерството на Кълъчдароглу.

“Няма спиране. Продължаваме битката до победен край”, заяви Кълъчдароглу, с което даде знак, че няма да отстъпи поста въпреки настоятелните призиви за оставка.

В момента се провеждат областните партийни конференции, на които се избират делегатите за 38-я конгрес на партията, който се предвижда да се проведе в началото на ноември тази година.

На областните конференции в Измир, смятан за крепост на НРП, и в град Кахраман избухнаха остри разпри между привържениците на двете структури, стигна се до размяна на юмруци, наранявания и намеса на полицията.

Очаква се до конгреса на НРП противоборствата да се изострят още повече.

“Те са толкова остри, че заплашват да разцепят Народнорепубликанската партия, която е най-старата политическа сила, създадена от основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк”, коментират близки до НРП източници.

Каква е ситуацията в другата опозиционна сила – Добра партия на Мерал Акшенер?

На президентските избори Добра партия подкрепи кандидатурата на Кълъчдароглу в състава на т.н. шесторна маса.

На редовния конгрес на Добра партия през юни Мерал Акшенер фактически скъса всички връзки с предишния си партньор в лицето на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу и го обвини за поражението на изборите.

След заседание тези дни на централния ръководен комитет на Добрата партия във връзка с местните избори, говорителят Кюршад Зорлу заяви, че партията ще издигне свои кандидати във всичките 81 окръзи на Турция.

Това означава, че Добрата партия се отказва да подкрепи кандидатите на НРП Екрем Имамоглу и Мансур Яваш на местните избори, както бе на местните избори през 2019 г. Тогава Добрата партия не издигна свои кандидати, а подкрепи Имамоглу и Яваш, които спечелиха в ключовите градове Истанбул и Анкара.

Мерал Акшенер бе най-горещият защитник на кандидатурите на Екрем Имамоглу и Мансур Яваш срещу Ердоган на последните президентски избори.

“Бог ми е свидетел, че каквото съм направила, съм го направила, за да спечелим изборите. Иска ми се всички да могат да бъдат толкова безкористни и смели, колкото бяхме ние. За съжаление не успяха“, заяви Акшенер пред делегатите на конгреса, визирайки Имамоглу и Яваш.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.