Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Увеличават с шест лева линията на бедност през 2021 г.

Увеличават с шест лева линията на бедност през 2021 г.

369 лева ще бъде официалната линия на бедност за 2021 година. Проектът за обществено обсъждане вече е качен в портала за обществени консултации, а дискусии по него са възможни до 12 септември.

За 2020 линията на бедност е 363 лева, т.е. увеличението е с 6 лева.

Това каза в интервю за БГНЕС зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

В още един проект на правителствено постановление – за методиката за определяне на линията на бедност, се предлага социалният министър да има правомощията да предлага размера на официалната линия на бедността според възможностите на бюджета.

Линията на бедност отчита потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индексът на цените на малката по състав кошница.

„Социално-икономическата ситуация ни изправи пред много предизвикателства, особено след обявяването на извънредното положение през март, а това наложи да преосмислим социалните си приоритети. Това наложи да се допълни линията на бедност с 6 лева, или около 1.9%“, заяви Петрова.

„Извънредното положение наложи промени в Методиката за определяне на линията на бедност, и искам да подчертая, че не променяме методиката, а я допълваме точно заради извънредната ситуация“, допълни Петрова. Тя подчерта още, че министерството работи в пълен синхрон със социалните партньори.

Допълнението към Методиката за определяне на линията на бедност дава възможност на министъра на труда и социалната политика при извънредната ситуация в страната да определи линията на бедност в страната на базата на всички социално-икономически показатели. Заради изключително динамичната ситуация основна цел на социалното министерство е да се запази баланса и да бъдат подкрепени всички уязвими групи от обществото.

До 2018 г. линията на бедност в страната се използва когато се определят допълнителните средства, отпускани за Великден и Коледа на хората в пенсионна възраст. От 2019 г. нещата се промениха и с приемането на Закона за хората с увреждания е записано, че тези уязвими групи хора получават финансова подкрепа от държавата на базата на линията на бедност в страната. „Тук бих искала с гордост да кажа, че МТСП постигна отличен резултат, като съвместно със социалните партньори разработихме тази методика, която се определя по автоматизираната европейска система СИЛК. Това е голямо постижение, което не беше правено в страната, а за това благодаря на българското правителство – през 2019 г. стана добър скок в размерите на линията на бедност“, допълни Петрова.

За второто тримесечие на 2020 г. има спад от 9.8% на БВП и няма как да не се съобразим с това, защото този спад е от нивата на 2017 г., когато линията на бедност е била 314 лв. „Няма как да си позволим да се върнем на тези нива, затова допълнихме Методиката за линията на бедност, за да може да дадем възможност на министъра да определи каква да е тази линия в тази икономическа ситуация. Промяната се налага и по още една причина – изследванията на Европейската система СИЛК се отчитат на две години – през месец април излязоха данните за 2018 г., които са съвсем различни от днешната ситуация“, подчерта зам.-министърът.

Всички, които имат желание да дадат своите предложения, могат да го направят сега, призова Петрова и допълни, че министерството е отворено за диалог.

Предложенията за промяна в Методиката, определяща Линията на бедност, ще бъдат разгледани в диалог със социалните партньори, както и на заседание на НСТС. „Ще се съобразим с всички конструктивни предложения. След увеличението ще бъдат обхванати по Закона за хората с увреждания над 670 хиляди, както и голяма група пенсионери в зависимост от доходите им“, допълни зам.-министърът.

Бюджетът, необходим за увеличаването на линията на бедност тепърва ще се изчислява, като в момента експертите на министерството подготвят финансовата обосновка за предложението си.

От социалното министерство очакват предложенията да бъдат приети и на заседание на Министерския съвет.

„Надявам се, че до края на септември промените ще бъдат обсъдени и приети, като в края на следващия месец се надявам новата линия на бедност да бъде факт“, завърши зам.-министърът на труда и социалната политика.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.