Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Молдова бяха арестувани учители с турско гражданство, опозицията подозира негласна договорка с Анкара

В Молдова бяха арестувани учители с турско гражданство, опозицията подозира негласна договорка с Анкара

В училища „Оризонт”, базирани в столицата на Молдова Кишинев и в град Чадър-Лунга, автономна област Гагаузия, бяха арестувани шестима учители с турско гражданство.

В официалното изявление на Разузнавателната служба на Молдова (SIS) се казва, че „въпросните лица са били проучвани, тъй като е имало съмнения, че имат връзки с едно ислямистко движение, осъществяващо дейност в редица страни.” Също така е било решено те да бъдат изведени от Молдова с мотива, че „представляват заплаха за националната сигурност на страната”.

В съобщението на молдовските служби са изтъква още, че провеждането на операциите в различни населени места в страната от силите за борба с тероризма е станало при сътрудничество с чужди тайни служби.
Не се уточнява дали Турция е поискала екстрадирането на учителите.

Семействата на учителите, които споделиха кадри от задържането подчертаха, че по време на извършената в четвъртък сутринта (06.09.2018) спецакция вратите на домовете им били счупени и било използвано насилие.

Опозицията хвърли отговорността върху Ердоган за случая и обвини властите, че са получили пари от Турция

Лидерът на опозиционната партия „Платформа” Достойнство и истина Андрей Настасе разкритикува в социалната мрежа ареста на учителите. Настасе, заяви, че отговорността за случая е на турския президент Ердоган и допълни: „Тази акция е част от операциите на авторитарния турски президент Реджеп Ердоган, насочени срещу опонентите му в цял свят.”

От друга страна, Настасе твърди, че молдовското правителство е получило материална подкрепа срещу предаването на учителите на Турция.

Молдовският президент Игор Додон, който през март миналата година се срещна с Ердоган на летището в Истанбул беше заявил, че Турция ще помогне за строежа на президентския дворец в Кишинев.

В Косово също имаше сходен случай, при който арестуваните учители бяха екстрадирани в Турция. Тогава косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че няма информация по случая и освободи от длъжност вътрешния министър и шефа на разузнаването.

Турция държи отговорна за опита за преврат на 15 юли 2016 г. Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Анкара иска от редица държави връщането на членовете на движението на Гюлен, което тя окачествява като „терористична организация”, наречена ФЕТО. Източник: tr.euronews.com

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.