Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»В областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен е най-високият процент на заетост на болнични легла за лечение на COVID-19

В областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен е най-високият процент на заетост на болнични легла за лечение на COVID-19

В областите Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен е най-високият процент на заетост на болнични легла за лечение на COVID-19, каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов днес. Леглата в страната за лечение на неусложнени състояния са заети 40 на сто, а за интензивни състояния са заети 23 процента, посочи той.

Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база в страната и почти наближават 1000 на денонощие.

Сред медицинския персонал с коронавирусна инфекция са потвърдени 3459 души, като активните са 1802, от които на домашно лечение са 1672, а в болница са 121, посочи още министър Ангелов. В интензивен сектор са приети девет, а 22 са починали.

Мерките досега показват, че успяваме да се справяме успешно с контрола на разпространението на инфекцията, страната ни се намира на 7 място в ЕС по смъртност.

В области, където контролът на заболяването е заплаха за системата, се налагат и допълнителни мерки и затова в отделни области и общини има завишаване на мерките към училищата и заведенията.

Обмисля се вариант за промяна на „зеления коридор“ за пазаруване за възрастните хора в зависимост от разпространението на болестта. С малките населени места, в които по-късно се доставят хранителните продукти, ще бъде решено допълнително. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.