Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл полунощ влезе в сила споразумение за прекратяване на бойните действия в Идлиб

В полунощ влезе в сила споразумение за прекратяване на бойните действия в Идлиб

Документът беше подписан след вчерашните шестчасови преговори в Кремъл между президентите на Русия и на Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган, предаде БНР.

Споразумението е допълнение към подписания в Сочи през септември 2018 г. руско-турски меморандум за Идлиб и съдържа три точки.

Първо, прекратяване на боевете по цялата линия на съприкосновение в зоната на деескалация.

Второ, създаване на коридор за сигурност с ширина 6 км северно и 6 км южно от магистрала М4, която свързва градовете Алепо и Латакия.

Конкретните параметри на функционирането на коридора трябва да бъдат уточнени до седмица от министерствата на отбраната на двете страни.

Трето, съвместно патрулиране по магистралата в района на град Саракиб от 15 март.

Обстановката в провинция Идлиб рязко се изостри, след като в края на февруари повече от 30 турски войници бяха убити при въздушен удар на сирийската армия. В отговор Турция започна военната операция „Пролетен щит“ срещу подкрепяните от Русия правителствени сили.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.