Home»АНАЛИЗИ»В Сирия саудитците ще дадат отпор на Турция и на Иран

В Сирия саудитците ще дадат отпор на Турция и на Иран

Саудитска Арабия e дала на САЩ съгласие да участва в създаването на нова арабска милиция в Североизточна Сирия. Това съобщи изданието „Араби 21“ (Arabi21), като се позова на сирийски източници. Американците и саудитците са преговаряли по въпроса тези дни в град Хасака, център на едноименната провинция. Според материала саудитската управляваща фамилия иска да предотврати разширяване на иранското влияние и да възпре Турция от по-нататъшни нападателни операции.

Рияд ще бъде задължен по-конкретно да обучава и финансира арабските бойци. Формированията, изградени на етническа база, ще бъдат част от Сирийските демократични сили (СДС) – сътрудничещ със Съединените щати многонационален алианс, чийто гръбнак са кюрдските Сили за защита на народа. Гражданските и военните му структури все още контролират голяма част от териториите отвъд Ефрат (в Североизточна Сирия), а сред тях и петролодобивните зони, които се ангажира да охранява президентът на САЩ Доналд Тръмп. Проблемът дълго време идеше оттам, че това са земи с етнически смесено население, където живеят и араби сунити, изразявали неведнъж недоволство от тоталното надмощие на кюрдите в органите на местната власт.

Според източници на „Араби 21“ в саудитските програми ще се включат и служители на частна американска военна компания, чието име не се разгласява. Това навярно е оптималният вариант за САЩ с оглед плановете им да намалят присъствието на своите редовни сили в Близкия изток – и както казва шефът на Пентагона Марк Еспър, да ги пренасочат към други региони, пропорционално на „руската и китайската заплаха“. Източниците на „Араби 21“ твърдят, че Рияд е взел това решение в рамките на „борбата срещу влиянието на Техеран“.

Премахването на иранския генерал Касем Солеймани, отговарял за операциите в чужбина, явно е създало подходящи за саудитците условия. Немаловажен фактор остава и „турската заплаха“.

Освен това в сферата на отговорност на Рияд окончателно ще останат групировките Куат ас Санадид и Куат ан Нубхат. „Отрядите на Куат ас Санадид действат главно в сирийската провинция Дейр аз Зур и Саудитска Арабия отдавна работи с тях, защото това са хора от племето шаммар, голяма част от което живее в кралството – заяви пред „Независимая газета“ Кирил Семьонов, ръководител на Центъра за ислямски изследвания към Института за иновационно развитие и експерт на Руския съвет по международните работи. – Същото важи и за Куат ан Нубхат, личната армия на командира Ахмад Джарба от племето шаммар, поддържал винаги тесни връзки със Саудитска Арабия.“

След като Турция анонсира през октомври нападателната си операция срещу ислямистите и кюрдските формирования в Североизточна Сирия, делегация на СДС замина за Рияд, за да обсъди съдбата на земите отвъд Ефрат. Според съобщения тя е била официално поканена от саудитската управляваща фамилия, разтревожена от рисковете в тази част от Сирия да се появи военнополитически вакуум заради липсата на готовност у САЩ да изпълняват ангажиментите си. През юни 2019 г. на посещение в Дейр аз Зур бе саудитският държавен министър по въпросите на Персийския залив Тамер ас Сабхан. Той проведе преговори с водачи на кюрдски военизирани формирования, шейхове на арабски племена и американски дипломати.

На този фон в структурите на СДС се говори, че районите под контрола на алианса ще продължат да викат наборници на задължителна военна служба. Съпредседателката на Съвета по отбраната в автономната администрация Ширин Камар обясни пред телевизия „Кюрдистан 24“, че регионът преживява трудни времена: от една страна, СДС се страхува турското настъпление да не продължи, от друга – да не се върне групировката „Ислямска държава“. Затова местните административни структури смятат за нецелесъобразно да отменят военната повинност, въведена през 2014 г., при все че законът дълго време будеше недоволство сред местното население, включително арабското.
В дипломатическите си връзки СДС демонстрират подчертан прагматизъм, особено след като се наложи да отстъпят ред селища в Северна Сирия заради турската операция „Извор на мира“ от октомври 2019 г. Съответно, въпреки че алиансът поддържа партньорството със САЩ, негови представители взаимодействат според ситуацията с руското военно командване. Кюрдските командири не отказваха контакти с Дамаск, но тези връзки бяха ограничени поради нежеланието му да отговаря на исканията на СДС и да сключва сделки с алианса. Както писа саудитското издание „Аш Шарк ал Аусат“, тази политика на Дамаск неведнъж е била критикувана от руски дипломати.

Григорий Косач, професор в катедра „Съвременният Ориент“ от Факултета по история, политология и право в Руския държавен хуманитарен университет, отбеляза пред „Независимая газета“, че всеки намек за саудитско присъствие се посреща положително от арабското население в Североизточна Сирия. Кралството вече е изпращало в региона материална помощ и експертът изтъкна, че освен арабите сунити са я получавали и местните кюрди. Косач подчерта, че тези финансови траншове са помагали за оцеляването на цивилното население. Игор Субботин, в. „Независимая газета“.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.