Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция децата, попаднали в затворите заради майките им се третират като осъдени

В Турция децата, попаднали в затворите заради майките им се третират като осъдени

Нарушаването на правата на затворниците в турските затвори се увеличава с всеки изминат ден. Сега на дневен ред се появи темата относно състоянието на децата, които са попаднали в затворите заради майките им, пише електронното издание „Ахвал“.

Според твърденията в затворите отношението към децата е като към останалите затворници с присъди.

Според някои данни в турските затвори се намират 864 деца заедно с майките им. Един от тях е невръстният Мирза, който лежи в Женски затвор – Гебзе заедно с майка му Гюлистан Дикен Акбаба.

През седмицата малкият Мирза е с майка си, а в почивните дни остава при баща си Дженгиз Заза Акбаба. Дженгиз Акбаба отбелязва, че съпругата му Гюлистан Дикен Акбаба е в затвора от близо три години и акцентира върху нарушаването на правата на малките деца в затворите.

Бащата Дженгиз Акбаба изтъква, че се сблъсква със сериозни проблеми, по-същественият от които е оставането на детето при майка му, както и задоволяването на основните му потребности. „Веднъж когато се наложи Мирза да постъпи в болница не заведоха майка му заедно с него. Докато си мислехме, че сме решили този проблем, се сблъскахме с още много други. Имаше различни проблеми, свързани с осигуряването на детска храна за Мирза. Забраниха дори играчките му.“, заявява Дженгиз Акбаба.

Акбаба изтъква, че правата на децата, които са принудени да живеят в затворите трябва да бъдат ясно и точно регламентирани и допълва: „Децата биват третирани като затворниците с присъди, защото правата им не са ясно и разбираемо разписани.“

Дженгиз Акбаба отбелязва, че периодично се среща с компетентни лица от турското правосъдно министерство и отправя следният призив: „Ако министерството работи по темата, нека да ни включат и нас. В най-скоро време трябва да се реши проблемът с ощетените. Поне майките с деца може да излежават присъдите си под формата на домашен арест или с изпитателен срок.“

Представителката на децата в затворите Джансу Шекерджи от Асоцияция на гражданското общество към Системи за наказателно изпълнение също заяви, че децата са потърпевши, заради проблемите, произтичащи от обитателите на затворите. Шекерджи подчерта, че има нарушение на правата на децата, които нямат отделни легла, нямат достъп до здравни услуги, детски играчки и детски храни.

Наред с това след опита за преврат на 15 юли 2016 г. когато беше обявено извънредно положение са налице и нарушения, свързани с използването на детските ясли в затворите, отбелязва Шекерджи. „Особено след обявеното извънредно положение ни се докладваше, че използването на детските ясли е ставало според това дали майката е затворена по политически причини или е осъдена. Много е важно срещу това бъдат взети мерки.“, твърди Шекерджи.

Тя заявява, че сега на дневен ред е съдебната реформа и начините за задържане трябва да се разгледат приоритетно. „Смятаме, че при настоящите условия лишаването от свобода като наказание ще навреди повече на хората и ще зачестят нарушенията на човешките права. Освобождаването с изпитателен срок трябва да се обсъди отново.“, заяви тя.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.