Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция има близо 5 милиона бежанци, според официалните данни

В Турция има близо 5 милиона бежанци, според официалните данни

В Турция в момента има близо 5 милиона бежанци, според данни на Дирекцията по миграция към министерството на вътрешните работи на Турция, съобщава БТА, позовавайки се на турските медии.

От Дирекцията по миграция обявиха, че официалната информация за броя на бежанците се актуализира всяка седмица на сайта на дирекцията.

Съобщението бе направено във връзка с разпространени в социалните мрежи твърдения, че броят на бежанците на турска територия е 17 милиона души.

В нашата страна има общо 4 893 752 бежанци. Неоснователните коментари, публикувани в социалните мрежи, не съответстват на действителността, се казва в изявлението.

По данни на турските власти през 2022 г. в Турция е имало 5,4 милиона чужденци, от които почти 1,3 милиона живеят в Истанбул, което представлява около 8 процента от населението. Най-много от чужденците – 500 000, са сирийски граждани.

Новият министър на вътрешните работи на Турция Али Йерликая след встъпването си в длъжност обеща да сложи край на проблема с нелегалната миграция в страната в рамките на няколко месеца. Полицията в 17-милионния Истанбул извършва ежедневни акции срещу нелегалните мигранти в мегаполиса, включително и в туристическите райони.

Хиляди мигранти са задържани през последните седмици в Истанбул, като повечето от тях са сирийци.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.