Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички български граждани

Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички български граждани

Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна за всички български граждани, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в парламента при обсъждането на проект на решение за одобряване участието на България в закупуването на ваксини срещу COVID-19.

Ваксината няма да влиза в имунизационния календар. Тя ще се поставя от лекар, който ще прецени какво е здравословно състояние на всеки човек, подчерта министърът.

Планът за ваксиниране е готов и ще бъде гласуван от Министерския съвет, каза Ангелов. По него се работи повече от 10 дни. В него ясно и точно ще бъдат разписани всички целеви групи, уточни той.

Ваксината ще пристигне в България и ще се прилага на българските граждани, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Това означава, че тя ще има кратка характеристика на продукта, в която ще се намерят всички отговори на въпросите за конкретните параметри, заяви Ангелов. Същото важи и по отношение на страничните действия, допълни той.

Информационната кампания за ваксината е предвидена за момента, в който тя дойде в България и разполагаме с кратките характеристики на продукта, за да можем да обясним ясно и точно на българските граждани кога, кой и как ще може да се ваксинира, посочи министърът.

Костадин Ангелов отхвърли обвиненията на опозицията, че не е участвал в блиц контрол в здравна комисия и допълни, че вратата на кабинета му е отворена за всеки народен представител.

Понеже казахте, че ваксината е надеждата, не отнемайте надеждата на българските граждани за ваксинация, призова Ангелов депутатите от опозицията. Когато светлината загасне, е много по-тъмно, отколкото ако не е била запалвана изобщо, каза още той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.