Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Вашингтон: Продажбата на F-16 на Турция не е свързана с членството на Швеция в НАТО

Вашингтон: Продажбата на F-16 на Турция не е свързана с членството на Швеция в НАТО

„Продажбата на изтребители F-16 на Турция не е обвързвана с участието на Швеция в НАТО, само че някои членове на Конгреса правят връзкамежду двата въпроса“, заяви Държавният департамент на Съединени американски щати, цитиран от „ Сабах “.

„Не смятеме, че двата въпроса са свързани или да бъдат свързвани „, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър на брифинг.

Повтаряйки предишните изявления на администрацията на Байдън, Милър поясни, че Вашингтон ясно е заявил на турскотоправителство, че продажбата на изтребителите трябва да бъде утвърдена от Конгреса на САЩ.

„Има членове на Конгреса, които смятат, че двата въпроса са тясно свързани помежду си“, каза Милър. „Нека не вярваме, че това е така, ние не сме единственият участник в този процес и изяснихме това директно на турските официални лица.“

Милър не предостави актуална информация за сроковете.

Говорителят повтори позицията на САЩ относно присъединението на Швеция, като съобщи, че то „би трябвало да бъде утвърдено възможно най-скоро“, и добави, че САЩ оценяват подкрепата на президента Реджеп Тайип Ердоган за него.

Източник: БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.