Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Васил Лиазе: Църквата „Св. Стефан“ е един шедьовър на инженерството, няма прецедент в света

Васил Лиазе: Църквата „Св. Стефан“ е един шедьовър на инженерството, няма прецедент в света

“С Бойко Борисов начело на правителството през последните години има много топли отношения, което много ни радва”. Това заяви Васил Лиазе, председател на настоятелството на фондацията на българските православни църкви в Истанбул в изявление след откриването на обновения храм „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде БГНЕС.

Васил Лиазе заяви, че църквата „Св. Стефан“ е изградена от стомана, която е произведена в Австрия и е доставена с параходи до Истанбул. Впоследствие е дарена земята за изграждането на тази църква. След монтирането на църквата през 1898 г. започва да действа като българска църква.

„Това е един шедьовър на инженерството, няма прецедент в света, единствена е в света заради това, че минава път през нея, водата не достига до дърветата, тя започна да потъва във времето, когато президентът Ердоган беше кмет той ни помагаше за реставрацията. През годините проби ерозията и за спасяването бяха направени постъпки от институции, но нямаше никакъв резултат. През 2002 г. бяха сменени правителства и всичко се промени тогава и това културно наследство беше на преден план с влизането на власт на новото правителство. Благодарение на правителството на Ердоган започна много скоростно реставрацията на църквата и всички религиозни храмове“, посочи Васил Лиазе.

Той изтъкна, че църквата се намира на много интересно място и символизира българското приятелство. „Президентът Ердоган знае много добре църквата и всеки ъгъл на Истанбул. Обърнахме се към него и той даде инструкции за реставрацията на църквата. Той винаги даваше инструкции да се ускорява реставрацията и тя вече работи и е открита. В нашата страна по никакъв начин не се разграничават хората по етнически или религиозен принцип“, заяви още Васил Лиазе.

От своя страна Мехмед Кюсал, кмет на Истанбул посочи в речта си, че всички религии живеят заедно тук в този град, където религиозните убеждения се изпълняват свободно.

„Уважението към, религиите е много важно и съхраняването на религиозните храмове е много важно. Истанбул с вдъхновението, което получава от миналото, ще продължава да се развива към бъдещето. Надявам се църквата да даде своя принос за страната ни и за българската общност тук“, посочи още кметът на Истанбул. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.