Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Висока оценка за договора между България и Македония

Висока оценка за договора между България и Македония

Политици и световните агенции дадоха висока оценка за подписания на 1 август в Скопие договор между България и Македония. „Приветствам подписването на Договора за приятелство между България и Македония като стъпка в правилна посока. Добросъседските отношения между България и Македония са решаващи за гарантирането на стабилността в региона“, заяви британският министър по въпросите на ЕС сър Алън Дънкън. Той изрази увереност, че парламентите на двете страни ще ратифицират споразумението.
Висока оценка за подписания договор преди него дадоха и ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан и германският външен министър Зигмар Габриел.
Съединените щати също поздравяват България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, става ясно от изявление на Държавния департамент на САЩ. Споразумението между Македония и България е пример за мирно разрешаване на проблемите.
Македонският премиер Зоран Заев и българският му колега Бойко Борисов подписаха Договор за приятелство – стъпка, която слага край на дипломатическите боричкания и ще засили евроинтеграцията на Македония, изтъква
агенция “Ройтерс”. Трудните отношения на Македония с нейния по-голям източен съсед, с който споделя близки религиозни, исторически и езикови връзки, възпрепятстваха усилията на Скопие за присъединяване към НАТО И ЕС, към които принадлежи България, се казва в коментара.
В съобщението си за събитието агенция “Блумбърг” изтъква, че България ще подкрепи на амбициите на Македония да стане член на ЕС и НАТО. Този ход е част от подновеното присъединяване към ЕС на Балканите, където страни, включително Сърбия, се надяват да последват Хърватия, най-новия участник в Общността, коментира Агенцията.
Сръбското радио Б92 цитира Зоран Заев, че договорът е „послание към ЕС и НАТО, че регионалните държави и проевропейските ръководства заслужават европейска перспектива“.
Радиото цитира още македонския премиер, който каза, че неговото правителство „е решило да води политика на решения, а не на проблеми“. От друга страна, медията припомня, че най-голямата македонска партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски се противопоставя силно на договора.
Този дълго отлаган Договор за приятелство, който би трябвало да постави ново начало в отношенията между София и Скопие, до голяма степен се основава на подписаната на 22 февруари 1999 г. от премиерите на двете страни съвместна декларация. Само че най-малкото поради нежелание и от двете страни отношенията бяха поставени във фризера, а диалогът между България и Македония беше пълен с празни думи.
Но вече нещата трябва да тръгнат в друга посока. “Мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало”, заяви премиерът Бойко Борисов, след подписване на документа. А Зоран Заев подчерта, че подписването на Договора за приятелство показва, че там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. “България и Македония направиха историческа стъпка напред заедно”, допълни той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.