Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Висшата избирателна комисия обяви победата на Ердоган на президентските избори в Турция

Висшата избирателна комисия обяви победата на Ердоган на президентските избори в Турция

Председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер обяви победата на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган на втория кръг на президентските избори в Турция.

Ердоган е получил 52,14 процента от гласовете, а опонентът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86 процента, показват предварителните резултати, цитирани от Йенер.

На 28 май (неделя) в Турция се състоят вторият тур от гласуването на президентските избори в страната. Избирателните секции бяха отворени в 8:00 ч., гласуването продължи до 17:00 ч.

Опозиционните медии – Халк ТВ и агенция АНКА, които първоначално обявиха, че Кълъчдароглу води, в последствие съобщиха, че Ердоган събира повече гласове на вота.

Малко след 20 ч. в квартал Късъклъ в Истанбул започна митинг на Ердоган, на който се събраха огромен брой негови поддръжници.

Междувременно говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Йомер Челик заяви, че резултатите от гласуването показват силна подкрепа за Ердоган.

Челик написа в Туитър, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто председател е Ердоган, окачествява втория тур на президентските избори като „празник на демокрацията“.

Това е празник на демокрацията. Победител ще бъде цяла Турция. Никой от нашите граждани не трябва да бъде обиден и разстроен. Никой гражданин няма да бъде губещ. Нека посрещнем резултатите от изборите със зрялост и да се поздравим взаимно за укрепването на нашата демокрация, написа в акаунта си в Туитър говорителят на ПСР Йомер Челик.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан вече поздрави турския президент Ердоган за „безспорната му изборна победа“. Емирът на Катар също заяви, че „поздравява Ердоган за победата на втория тур на изборите и му пожелава успех по време на новия мандат“, предава държавната Анадолска агенция.

Агенцията цитира данни на Висшата избирателна комисия, според които Кемал Кълъчдароглу води в трите най-големи турски градове – Анкара, Измир и Истанбул.

В столицата Анкара мерките за сигурност са засилени, на централния площад Къзълай в момента са разположени много полицаи и военни. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.