Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Витамин Д намалява риска от смърт при коронавирус

Витамин Д намалява риска от смърт при коронавирус

Учени от университета в Бостън установиха, че достатъчно количество витамин Д в организма помага да намалее рискът от смърт при заразяване с коронавирус. Резултатите от изследванията им са публикувани в електронната версия на списание PLOS One.

В рамките на проучването са взети кръвни проби на 235 хоспитализирани пациенти, като е изследвано количеството на витамин Д в кръвната плазма. От 74 % от участниците в проучването са постъпили в болница с тежка форма на коронавирус, като 32,8 % от тях са били с достатъчно ниво на витамин Д в организма. Не са регистрирани смъртни случаи сред пациентите на възраст до 40 години, но заради инфекцията са починали 16,3 % от пациентите по-стари от 40 години. От 206 души на възраст над 40 г. само 9,7 % са имали достатъчно ниво на витамин Д в кръвта, а 20 % от починалите са мили с по-малко от 30 нанограма на милилитър.

Според учените, това проучване е пряко доказателство, че достатъчно количество витамин Д може да намали усложненията и в крайна сметка да предотврати леталния изход при заразяване с COVID-19.

През май американски медици съобщиха, че острата недостатъчност на витамин Д повишава риска от развитие на тежка форма на болестта с около 15 %. Това се дължи на факта, че въпросният елемент помага на организма да потисне прекалената активност на имунната система. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.