Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Властите на кипърските турци отвориха достъпа до крайбрежието на града-призрак Вароша

Властите на кипърските турци отвориха достъпа до крайбрежието на града-призрак Вароша

Властите на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР) отвориха за посетители крайбрежната ивица на района Вароша на окупирания град Фамагуста, предаде кипърското гръцко издание „Филелефтерос“.

При днешното отваряне на Вароша (на турски Мараш) беше разрешено влизането на граждани, както и на представители на медиите под контрола на полицията на кипърските турци.
В съобщение в Туитър Татар написа: „Възстановяваме затворения Мараш за човечеството, за Кипър и за света. Заедно вървим от отворения Мараш към едно ново бъдеще“ – в явна референция към един от предизборните му лозунги за президентските избори в неделя – „Към едно ново бъдеще“.

Районът Вароша е окупиран след турското нахлуване в Кипър през 1974 г. За разлика от останалите части на Северен Кипър, от тогава до днес той беше под пряката администрация на турската армия и достъпът до него беше забранен. Според резолюциите на ООН заселването на когото и да било в зоната, освен на избягалите при нахлуването законни собственици, е неприемливо. Решението за отварянето на Вароша предизвика остра реакция от страна на Република Кипър и Гърция, както и безпокойство от страна на ООН, ЕС и други международни фактори.

Кипърските медии публикуваха и снимки от подготовката за отварянето, на които се вижда работници да почистват улици и да полагат нов асфалт. След затварянето си през 1974 г. под влияние на времето и природните сили Вароша, някога най-известният морски курорт в Кипър, е в тежко състояние. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.