Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Външните министри на Франция и Турция обсъдиха по телефона отношенията на Анкара с ЕС

Външните министри на Франция и Турция обсъдиха по телефона отношенията на Анкара с ЕС

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обсъди в телефонен разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу отношенията на Анкара с Европейския съюз, съобщи в изявление френското министерство, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Разговорът даде възможност за обсъждане на различни теми, свързани с двустранните връзки и отношенията на Турция с ЕС след събитията през последните седмици.

Преди Европейския съвет на 10 и 11 декември министър Льо Дриан е припомнил френските и европейски изисквания Турция да изясни позициите си по редица въпроси, ако желае възобновяване на конструктивните отношения с ЕС, каза говорителка на френското министерство.
Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече френския си колега Еманюел Макрон „бреме за Франция“ и пожела на гражданите на страната „да се отърват по-бързо от него“. Помолен да коментира изказването, френският лидер заяви в интервю за интернет изданието „Брют“, че вярва в уважението и подчерта, че размяната на обиди между политически лидери не е най-добрият подход.

На срещата си в Брюксел утре и вдругиден лидерите от ЕС ще разгледат всички мерки за въздействие върху Турция, главно заради действията й в Средиземноморието. Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас каза по-рано, че на срещата гръцкият премиер ще настоява за санкции и въвеждане на оръжейно ембарго срещу Турция.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.