Водещи турски ресторантьори призовават за намаляване на цените с цел „съживяване“ на сектора
Водещата асоциация на ресторантьорите в Турция призова членове й да предлагат десет процента отстъпка на менюто си в опит да „съживят“ сектора, пише в. „Хюриет“.
Призивът бе отправен след посещение на представители на Асоциацията на ресторантьорите и заетите в сферата на туризма ТЮРЕС (TÜRES) при министъра на търговията Йомер Болат, по време на което бе направена оценка на текущите цени в сектора.
Ръководителят на ТЮРЕС Рамазан Бингьол обяви инициативата за отстъпки след заседание на управителния съвет, проведено след срещата с министър Болат.
Призоваваме членовете на ТЮРЕС да направят десет процентна отстъпка на менютата или от част от менютата, за да съживим отново сектора, каза той.
През април потребители в социалните мрежи започнаха бойкот на ресторанти и кафенета в знак на протест срещу повишаването на цените. Активността в социалните мрежи насочи вниманието към примери за завишени сметки и сравнения между цените на храните в Истанбул и в други градове, което засили общественото недоволство.
Собствениците на ресторанти и кафенета обясняват повишаването на цените с нарастващите разходи за наем и комунални услуги.
Министърът на търговията наскоро обяви планове за увеличаване на санкциите за прекомерно завишени цени до 800 000 турски лири (близо 23 000 евро). БТА