Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Въпреки напрежението Германия продава оръжие на Турция

Въпреки напрежението Германия продава оръжие на Турция

Въпреки създалото се напоследък политическото напрежение Германия продължава да продава оръжие на Турция. През първите четири месеца на 2017 година германските фирми са продали оръжие и боеприпаси на Турция на стойност 5,6 милиона евро. Това сочи информация на „Deutsche Welle Türkçe“.
Според данни на германското Министерство на икономиката, предоставени след запитване на депутатката от левицата в германския Бундестаг Севим Дагделен, износът обхваща оръжия и боеприпаси, които имат разрешение от преди и са изнесени през настоящата година. От министерството изтъкват, че разрешение на част от износа на оръжие е от преди години.
Освен това Германия е продала на своя съюзник в НАТО Турция оръжия и боеприпаси на стойност 49 милиона евро през 2016 г. Тази стойност през 2015 година е била 26,5 милиона евро.
Според германските закони фирмите за оръжие трябва да имат разрешение за износ в чужбина от федералното правителство.
Нов лиценз за продажба на оръжие за 22 милиона евро
Според данните на Министерството на икономиката на Германия, през първите четири месеца на 2017 г., са издадени лицензи за продажба на оръжие на Турция на стойност 22 милиона евро. А през 2016 г. издадените лицензи за продажба на оръжие на Турция са били на стойност 83,9 милиона евро.
По рано от Министерството на икономиката на Германия бяха обявили, че заради опита за преврат внимателно ще разгледат издадените лицензи за продажба на оръжие и боеприпаси на Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.