Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Все повече руснаци купуват жилища в Турция на фона на мобилизацията в Русия

Все повече руснаци купуват жилища в Турция на фона на мобилизацията в Русия

Търсенето на жилища в Турция от руски граждани се е увеличило значително, след като Москва обяви частична мобилизация, предава в. „Хюррийет дейли нюз“.

От началото на войната в Украйна руснаците са купили много турски имоти, но в рамките на една седмица търсенето се е покачило с близо 40%, казват служители в сектора, пише БТА.

Тези, които пристигат в Турция, първо се настаняват в хотели или наемат апартамент, но по-късно искат да си купят жилище, казват турски брокери и прогнозират, че продажбите на имоти на руснаци ще продължат да се увеличават.

„Руснаците предпочитат най-вече курортите по средиземноморското и егейското крайбрежие, най-вече окръг Анталия“, казва Хакан Буджак, председател на борда на директорите на Mars Investment.

Според Юмит Беджер, консултант по недвижими имоти в Анталия, търсенето, което е спаднало през последния месец, отново е започнало да се повишава заради наплива на руснаците.
„Те наемат къщи и наемите отново се увеличават“, каза той.

От януари до август 2022 г. чуждестранните граждани са купили общо 45 000 жилища в Турция, което е с 45 на сто повече спрямо същия период на 2021 г.

През този период руснаците са купили близо 8 100 къщи в страната, в сравнение с 5 400 имота, които са купили през 2021 г., и 3 000 през 2020 г.

През последните години иранците и иракчаните бяха сред чужденците, които купуват най-много имоти в Турция, а руснаците заемаха трето място. През 2022 г. обаче тази тенденция започна да се променя.

Истанбул е най-предпочитаният град за купуване на имоти от чуждестранни граждани. През първите осем месеца на 2022 г. в най-големия град на страната са били продадени близо 19 000 имоти на чуждестранни граждани. Анталия се нарежда на второ място с повече от 13 000 продадени имоти на чужденци, следвана от южния окръг Мерсин с 2300 продадени къщи. Чуждестранни граждани са купили и 2200 имоти в столицата Анкара и 1300 в северозападния окръг Бурса.

Междувременно всички чартърни полети от Русия до Анталия са почти изцяло резервирани до края на октомври, тъй като руснаците бягат от страната си, съобщиха туроператори.

Около 90 полета между руски градове и Анталия се извършват всеки ден.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.