Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Всички в Турция говорят за това 12-годишно момиче

Всички в Турция говорят за това 12-годишно момиче

12-годишната туркиня Арифе казва на живо по телевизията, че иска да стане германка. Водещата изпада в паника, в социалните мрежи се надига вълна от възмущение. А всъщност думите ѝ казват всичко за състоянието на Турция.

Едно турско момиче казва пред камерите, че иска да учи в Германия и да стане германска гражданка. Социалните мрежи в Турция реагират бурно, привържениците на Ердоган са бесни на „родоотстъпничката“. За тази история разказват „Ди Цайт“, „Аугсбургер Алгемайне“, „Дер Щандарт“ и редица други немскоезични издания.

В предаване на живо по телевизионния канал NTV, който е близък до турското правителство, водещата пита една ученичка за нейните житейски планове. Отговорът на 12-годишната Арифе Вилдан гласи: „Искам да следвам медицина в Германия, в университета в Кьолн. И след това може би да стана германска гражданка“.

Шок и възмущение

„О, не!“ – възкликва водещата и с леко нервен смях се опитва да замаже казаното от Арифе. Защото в Турция дори съвсем безобидните критични реплики за състоянието на страната могат да доведат до неприятни последици. Но за замазване вече е късно: в социалните мрежи избухва истинска буря. Мнозина коментатори и политици са шокирани от факта, че една тийнейджърка като Арифе не вижда в родината си перспектива за развитие. Националистите дори я наричат „родоостъпничка“ и призовават родителите ѝ да бъдат наказани. А Арифе всъщност е сирак…

Германските медии отбелязват, че думите на 12-годишното момиче, произнесени точно на турския Ден на детето, са бръкнали с пръст в раната, тъй като огласяват песимизма на много турци относно днешното състояние на страната им. В същото време изявлението на детето предизвиква гнева на националистите, които виждат врагове зад всяко кьоше. Известният публицист Джан Дюндар пише по този повод в „Ди Цайт“:

„Западът ни завижда, каза преди време президентът Ердоган на предизборен митинг. Тази завист била предизвикана най-вече от големите турски проекти – язовири, мостове, подземна железница, тунела под Босфора. (…) И сега изведнъж се оказва, че една млада туркиня иска да стане гражданка на Германия – на една страна, която толкова ни завижда.“

Всъщност милиони турци преследват същата мечта като Арифе, пише опозиционният коментатор Йълмаз Йоздил във вестник „Сьозчу“. Ако нищо не се промени, след няколко години на Деня на детето няма да се намери дори едно дете, което да седне в президентското кресло, каквато е традицията на този ден.

Все повече турци си тръгват

Факт е, че все повече талантливи и образовани млади хора напускат страната. Според статистическата служба, през 2017 година са си тръгнали 254 000 души – с 42,5% повече от предишната година. Мнозина заможни турци изнасят парите си в чужбина, емигрират в САЩ и пращат децата си в тамошни университети. В Германия пък само през миналата година над 10 хиляди турски граждани са подали молба за политическо убежище.

Австрийският вестник „Дер Щандарт“ припомня по този повод, че Германия открай време упражнява притегателна сила върху турците. Светски настроените хора, които могат да си го позволят, често изпращат децата си в немските гимназии в Турция, за да се научат на дисциплина и да усвоят езика на Гьоте и Шилер.

Дори у верните привърженици на Ердоган германската мечта на Арифе предизвиква не само гняв и критика. Депутатът от управляващата Партия на справедливостта и развитието Мустафа Йенероглу написа в Туитър, че политиците трябва сериозно да се замислят, след като млади хора в Турция искат да осъществят мечтите си не в родината, а в Германия. Източник: „Дойче веле“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.