Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Втората по големина армия в НАТО купува оръжие от Русия

Втората по големина армия в НАТО купува оръжие от Русия

Турция е подписала сделка за закупуване на зенитни ракети С-400 от Русия на стойност 2,5 млрд. долара. Президентът Реджеп тайип Ердоган заяви, че страната му вече е платила депозит след сключване на сделката. Той подчерта, че както Турция, така и Русия са решени да доведат до край процеса. Покупката вероятно ще доведе до увеличаване на неяснотата за съюзниците на Турция в НАТО, тъй като страните от алианса би трябвало да купуват съвместими оръжейни системи от други членове, съобщи в. „Индипендънт“.

Турция има втората по големина армия в НАТО след САЩ, но се се отдръпва от останалите членове на алианса, откакто правителството започна бруталното противодействие на несъгласието след неуспешния преврат миналата година.

Анкара също така възразява срещу военната подкрепа на други членове на НАТО за сирийските кюрдски бунтовници, които според тях са свързани с кюрдските бунтовници в Турция.
Русия казва, че системата С-400 има обхват от 400 км и може да свали наведнъж до 80 цели наведнъж. Москва първо разгърна С-400 във въздушната си база близо до Латакия в Сирия през декември 2015 г., след като Турция свали руски Су-24 на турско-сирийската граница.
Инцидентът доведе до шестмесечни дипломатически конфликти между Ердоган и руския президент Владимир Путин. Но и двете страни започнаха да си сътрудничат миналата година въпреки критиките от страна на Запада за техните политики в страната и чужбина.
Ердоган каза пред турския в. „Хюррийет“, че западните му партньори „търсят огромни суми пари“ за военно оборудване и въоръжените сили са убили 90 кюрдски „терористи“ през изминалата седмица, използвайки турски безпилотни самолети, защото западните модели са твърде скъпи. „Ние сме тези, които ще вземат решения относно нашата независимост. Ние сме отговорни за взимането на мерки за сигурност за защитата на нашата страна.“

Отношенията между НАТО и Русия остават напрегнати, тъй като и двете страни увеличиха военните си учения и разширяват разгръщането на войските си по граничните райони на Източна Европа.

Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че светът е по-непредвидим в момента, отколкото в който и да е момент от 30-годишната му кариера. Той каза: „Това е по-непредвидимо и е по-трудно, защото имаме толкова много предизвикателства едновременно. Имаме разпространение на оръжия за масово унищожение в Северна Корея, имаме терористи, нестабилност и имаме по-агресивна Русия. Това е по-опасен свят.“

Кремъл потвърди за покупката на руски ракетни системи С-400

Кремъл е потвърдил днес, че Русия и Турция са подписали договор за покупката на руски ракетни системи С-400, предаде ДПА, цитиран от БТА. „Договорът е бил подписан и се подготвя изпълнението му“, каза Владимир Кожин, съветник на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество, цитиран от ТАСС.

„Мога да уверя, че всички решения, взети по този договор, стриктно съответстват на нашите стратегически интереси“, добави той. „В тази връзка, продължи Кожин, реакцията на някои западни държави, които се опитват да окажат натиск върху Турция, е напълно разбираем за нас.“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.