Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Вътрешните министри от ЕС обсъждат коронавируса и границата на ЕС с Турция

Вътрешните министри от ЕС обсъждат коронавируса и границата на ЕС с Турция

Коронавирусът и състоянието на външната граница на ЕС с Турция ще бъдат във фокуса на днешния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел.

Министрите на вътрешните работи ще обсъдят възможностите за допълнителна подготовка и мерки за отговор по линия на механизма за гражданска защита. Обект на дискусия ще бъде засилването на обмена на информация при пълното използване на набора от инструменти за интегриран отговор, предаде БНР.

Министрите ще обсъдят и възможностите за допълнителна подкрепа на страните-членки в борбата им срещу коронавируса.

Засегнатите държави, Европейската комисия и съответните европейски агенции ще информират министрите за последния развой на събитията на границата с Турция, както и за прилагането на одобрените преди около седмица мерки.

Очаква се да бъдат дискутирани възможностите за допълнителна помощ за Гърция и други страни, които биха могли да се окажат засегнати от мигрантската криза.

В заседанието ще участват еврокомисарите по здравеопазването Стела Кириакиду, управление при кризи Янез Ленарчич и вътрешни работи Илва Йохансон.

Заради коронавируса се предвижда Съветът на ЕС да се събира по най-важните въпроси, но останалите заседания да бъдат отменени или пренасрочени.

В някои случаи министрите от Евросъюза ще заседават с видеоконферентна връзка и когато е възможно, ще приемат решения „на подпис“. От понеделник служителите на Комисията в Брюксел, които нямат водещи функции, ще работят дистанционно. Тези, чиято работа е водеща за институцията, ще бъдат на смени. Засега не се променя намерението държавните лидери на страните-членки да се срещнат в Брюксел на 26 и 27 март.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.