Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Йозгюр Йозел: Ако управляващата партия спазва действащата конституция, ние ще се приближим до обсъждането на нова

Йозгюр Йозел: Ако управляващата партия спазва действащата конституция, ние ще се приближим до обсъждането на нова

Основният опозиционен лидер в Турция, окуражен от забележителния успех на местните избори през март, заяви, че е „далеч“ от започването на преговори с управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган за нова конституция, тъй като президентът не спазва съществуваща.

В интервю за Ройтерс Йозгюр Йозел, който бе избран за председател на Републиканската народна партия (РНП) миналия ноември, също призова правителството отново да повиши миниммалната заплата, която продължава да изостава спрямо растящата инфлация.

Въпросът дали и как да се пренапише турската конституцията може да доминира във вътрешната политика през тази година, отбелязва Ройтерс. Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) заявявят, че това е приоритет. Анализатори посочват, че нов основен закон може потенциално да удължи управлението на Ердоган и след 2028 г., когато изтича настоящият му мандат.

„Би било загуба на време да обсъждаме нова конституция, докато има толкова много нарушения на конституцията от управляващата партия…“, заяви 49-годишният Йозел в централата на своята партия в Анкара тази седмица.

„Ако управляващата партия спазва действащата конституция, ние ще се приближим до обсъждането на нова. Ние сме далеч от тази точка в момента“, каза той.

Коментарите на Йозел идват след победата на неговата светска, центристка Републиканска народна партия в повечето големи градове и постигането на значими победи в селските райони на ПСР на местните избори на 31 март, получавайки по-голям дял от гласовете в сравнение с консервативната управляваща партия за първи път от повече от две десетилетия.

В отговор Ердоган обеща да поправи грешките и призова за „по-мека“ политика. Йозел проведе разговори с президента този месец. Това беше първата среща на Ердоган с лидер на Републиканската народна партия от близо осем години.

„Ако Турция иска да се нормализира, тя трябва да реши проблема с политическите затворници“

Йозел заяви, че е искал да се срещне с Ердоган след местните избори за разговори, които да помогнат за прекратяване на политическата поляризация.

„Ако Турция иска да се нормализира, тя трябва да реши проблема с политическите затворници в рамките на собственото си вътрешно законодателство“, заяви Йозел, визирайки случаи като лишаването от свобода на филантропа Осман Кавала.

С решение, което според критиците на управляващите и защитниците на правата показва как турските съдилища заглушават политическото несъгласие, Кавала и още седем души бяха осъдени за опит за сваляне на правителството на Ердоган, като са организирали националните протести в парка Гези през 2013 г. Кавала отхвърля обвиненията.

Избирането на Йозел за лидер на Републиканската народна партия сложи край на 13-годишното ръководство на Кемал Кълъчдароглу, който загуби от Ердоган на президентските избори през 2023 г. На изборите през март Републиканската народна партия на Йозел надхвърли историческия си таван на подкрепа в страната от 25 на сто. Запитан за усилията на правителството да се справи с инфлацията, Йозел посочи, че спестените средства от новия план на правителството за намаляване на разходите ще бъдат „козметични“ и „неефективни“.

„Този план има за цел да спести 100 милиарда лири (3,1 милиарда долара), но загубата на Централната банка само за миналата година възлиза на 800 милиарда лири“, каза Йозел. Турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз заяви пред Ройтерс в интервю тази седмица, че спестените средства ще бъдат много повече от 100 милиарда лири.

Инфлацията в Турция достигна 70 процента миналия месец – най-високото равнище в нововъзникващи пазари с изключение на Аржентина, и се очаква да достигне своя връх през май с около 75 процента. След това се очаква понижение докъм 40 процента в края на годината.

Йозел разкритикува обещанието на правителството да запази непроменена минималната заплата като недостатъчно предвид високата инфлация.

Минималната заплата трябва да бъде повишена, каза той.

Попитан за решението на Турция този месец да спре търговията с Израел заради бомбардировките над Газа, Йозел заяви, че правителството е действало твърде бавно. „Винаги съм за добрите отношения между Израел и Турция, но приятелите на Израел трябва да заемат твърда позиция срещу неговите кланета в Газа“, заяви турският политик. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.