Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»За пети път удължават извънредното положение в Турция

За пети път удължават извънредното положение в Турция

Наложеното извънредно положение в Турция, което трябваше да приключи на 19 октомври, ще бъде удължено за пети път. Извънредната мярка бе наложена след опита за преврат в страната на 15 юли 2016 г. и бе удължена четири пъти до сега.

Председателят на парламентарната група на управляващата в страната Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Мустафа Елиташ обяви, че извънредното положение ще бъде удължено, като отново ще бъде в срок от три месеца.

Елиташ обяви, че въпросът ще бъде разгледан в понеделник (16 октомври) от Съвета за национална сигурност на страната и в заседание на Министерски съвет. След което предстои да бъде разгледан и в турския Меджлис.

Турският президент и лидер на ПСР Реджеп Тайип Ердоган бе казал, че благодарение на наложеното извънредно положение правят всичко в странта, което преди е било невъзможно. Реално мярката дава право на Ердоган да заобикаля изпълнителната и законодателната власт в страната и да управлява с президентски декрети. „Благодарение“ на наложеното в цяла Турция извънредно положение около 60 хил. души са вкарани в затвора, а 130 хил. души отстранени отдържавната администрация, главно опозиционно настроени на властта.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.