Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»За първи път от 10 години Египет има посланик в Турция

За първи път от 10 години Египет има посланик в Турция

Новият eгипетски посланик в Анкара Амр ал-Хамами връчи акредитивните си писма на президента Реджеп Тайип Ердоган, с което официално встъпи в длъжност, съобщава електронното издание на в. „Сьозджу“. Връчването на акредитивните писма се състоя в президентския комплекс в Анкара.

Това стана възможно, след като през юли Турция и Египет повишиха дипломатическите си отношения, след като преди 10 години отзоваха взаимно посланиците си. Кайро назначи Хамами за египетски посланик в Анкара, а Турция определи Салих Мутлу Шен за свой посланик в Кайро.

Акредитивните си писма на Ердоган предадоха също новите посланици на Франция – Изабел Дюмон, на Норвегия – Андреас Гаардер и на Саудитска Арабия – Фахад бин Асаад Абу Ал-Наср.

Отношенията между Анкара и Кайро се влошиха през 2013 г. след свалянето на египетския президент Мохамед Морси, с когото Турция поддържаше близки отношения. Вследствие на това и двете страни отзоваха своите посланици, напомня ТАСС. През март 2021 г. тогавашният министър на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу обяви възобновяване на контактите с Египет на дипломатическо равнище. През ноември 2022 г. президентите на Египет и Турция се срещнаха за кратко по време на церемонията по откриването на Световното първенство по футбол в Катар, след което настъпи значително затопляне на отношенията. В края на февруари египетският външен министър Самех Шукри посети пострадалия от земетресение град Адана в Южна Турция.

На 4 юли страните напълно възстановиха дипломатическите си отношения, като назначиха свои посланици в двете столици. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.