Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Запасите във водохранилищата на Истанбул са спаднали до критично ниско ниво

Запасите във водохранилищата на Истанбул са спаднали до критично ниско ниво

Водните запаси във водохранилищата на Истанбул са спаднали до 22,99 процента, което е най-ниското ниво от 2014 г. досега, предават турските медии, като се позовават на данни от сайта на Истанбулското управление за водоснабдяване и канализация.

Количеството на валежите, постъпили във водохранилищата от началото на годината до 27 септември, е по-малко от 400 мм на квадратен метър. Дори през предишни сухи години тази стойност е била по-висока.

Общите резерви в резервоарите на мегаполиса в момента са 199 млн. куб. м вода при норма от 868,7 млн. куб. м. От началото на септември резервите са намалели с около 50 милиона куб. м.

Проблемът с водата в града се дължи и на това, че през последните години властите не успяват да открият или създадат нови водоизточници в района.

Съществува риск скоро жителите на Истанбул да се сблъскат с проблема да получават мръсна вода от крановете в домовете си заради понижаващото се ниво на водата в резервоарите и невъзможността да се черпи вода без утайки и с ниско съдържание на замърсители към пречиствателните станции. По-интензивното пречистване на водата също е рисковано поради необходимостта да се използват повече хлор и други химикали. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.