Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Започна свещеният за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан

Започна свещеният за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан

Започна свещения за 1,5 млрд. мюсюлмани по света месец Рамазан. През Рамазан физически здравите мюсюлмани постят и не консумират вода и напитки от изгрев до залез слънце и това е един от петте стълба на ислямската вяра.

Според повелите на ислямската религия, нейните последователи са длъжни да отделят 1/40 от дохода си за бедните и нуждаещите си.

Тази година обаче заради пандемията от коронавируса в множество страни са наложени редица ограничения на религиозните церемонии.

В съседна Турция около 62 млн. мюсюлмани в 31 големи града в Турция посрещат Рамазан при наложена забрана за излизане от домовете им като мярка срещу коронавируса. Забранено е и влизането и излизането от областните граници в тези области.

Заради празника забраната беше частично смекчена. Хората над 20 и под 65 години ще могат да пазаруват в най-близките магазини от 9 до 14 часа и без да ползват превозни средства. Хлебарите и сладкарите ще работят и гражданите ще могат да поръчват традиционния хляб пиде или сладкиши като баклава, гюлляч и други да им бъдат доставени по домовете.

Публичните молитви в джамиите в Турция са забранени от 16 март насам.

Вътрешното министерство обяви, че няма да допуска провеждането на каквито и да публични събития по повод закуската сахур преди началото на поста по изгрев слънце и вечерята ифтар след залез слънце, с която се слага край на дневното лишаване от храна и течности.

В координация с общините ще бъдат осигурени допълнителни автобуси на градския транспорт, за да се избегне струпване на много хора в часовете преди ифтар.

Влизането и излизането от гробищните паркове ще става от различни места, на посетителите ще се измерва температурата. Ще бъде засилен и контролът на пазарите и в магазините, за да не се допусне струпване на много хора. За да се избегне социалният контакт, тъпанджиите, които будят хората за закуската сахур, тази година няма да събират бакшиши на вратите, а местните общини ще заплатят труда им.

Както всяка година, свещеният месец ще приключи с тридневния празник Рамазан-Байрам (или Ейд ал-Фитр на арабски), който завършва на 26 май.

Обикновено тогава много хора пътуват, за да посетят свои роднини и близки.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.