Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Започва 16-ото биенале за съвременно изкуство в Истанбул на тема „Седмият континент“

Започва 16-ото биенале за съвременно изкуство в Истанбул на тема „Седмият континент“

На 13 септември започва 16-ото Международно биенале за съвременно изкуство в Истанбул. Темата на тазгодишното биенале е посветена на гигантските отпадъци в Тихия океан, т.е. „Седмият континент“. Това съобщава информационният сайт t24.com.tr.

На пресконференцията, проведена в Университет за изящни изкуства „Мимар Синан“ спонсорът на биеналето Йомер Коч, който е председател на Управителния съвет на „Коч Холдинг“ заяви: „Може би няма по-въздействащо средство от изкуството, за да се разкаже как човечеството със собствените си ръце нанася вреда на планетата и как това застрашава нашето бъдеще.“

Като изтъкна, че биеналето излага на показ цялостното влияние на човешката дейност върху живите организми, председателят на Управителния съвет на Истанбулската фондация за култура и изкуство Бюлент Еджзаджъбашъ каза: „Изложбите изследват каква роля може да играе изкуството при осмислянето и преобразуването на това състояние.“

Домакини на биеналето са Музей за изобразително изкуство и скулптура към Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“, музей „Пера“ и Бююкада.

Какво друго ще видят посетителите освен изложбите?

На биеналето ще бъдат експонирани 220 произведения на 56 творци от 25 държави. Другите прояви, които ще могат да се видят на биеналето са състезанието по смях на Джаред Мадере, което е насочено към възрастовата група между 6-7 години; едночасовият пърформънс по шиене на Турия Магадлела и житейският и трудов опит на Илва Сньофрид.

В рамките на биеналето ще се проведат различни панели, които ще бъдат отворени за гражданите. Тема на дискусиите ще бъде антропоценът, с други думи, времето, в което човечеството е навредило на планетата от възникването на Индустриалната епоха. От 20 септември по време на биеналето ще бдат прожектирани и филми.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.