Защо шафранът е най-скъпата подправка на света
Италианското ризо или испанската паеля могат да бъдат чудесно допълнени с щипка шафран. Хората познават подправката, защото има много различен вкус, ярък цвят и висока цена. Качественият шафран може да струва около 3000 долара само за два килограма.
Репутацията на шафрана като най-скъпата подправка в света се дължи на процеса на растеж. Само малка част от цветята на шафрана – стигмата – всъщност се използва за подправката, съобщават от foodpanda. Необходими са около 75 000 цветя от шафран, за да се получи само един килограм подправка. Стигмата е деликатна, така че прибирането и изсушаването им е скъпа, ръчна работа. Храната подправена с шафран е сред 10-те най-скъпи храни, които ще намерите в менютата на ресторанта.
Растението е също толкова деликатно, колкото самата стигмата. Расте само при много специфични условия, цъфтят само за една седмица в годината. Расте най-добре на слънце и добре дренирана, богата почва в район, който е сух през лятото. Индийските, иранските и испанските шафрани са най-популярните видове, макар че американците най-често купуват испанската разновидност.
Хората са склонни да плащат толкова много за шафрана, благодарение на отчетените ползи за здравето и трудното описание на вкуса. Изследванията показват, че шафранът може да подобри настроението, да намали симптомите на ПМС, да помогне за отслабване и др. В миналото древните гърци, китайци и индийци използвали подправката за всичко – от парфюми до медицински отвари. БГНЕС