Home»АНАЛИЗИ»Защо Турция може да разчита на Катар?

Защо Турция може да разчита на Катар?

Визитата на емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад ал-Тани в Турция не беше обявена. Но тя не беше и изненада. Емирът беше първият чуждестранен гост в Турция след началото на валутната криза от миналия петък. С посещението си и с 15 милиарда долара в багажа шейх Тамим бин Хамад ал-Тани засвидетелства своята солидарност с Турция.

Турция пък беше първата страна, която застана на страната на малкото емирство през юни 2017 година, когато Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха да изолират Катар чрез ембарго за внос на стоки, което е в сила и до днес. Оттогава насам Турция снабдява Катар със стоки, които малкото емирство не може да закупи от своите съседи.

Заедно за Мюсюлманското братство

Катар и Турция са свързани със стратегическо партньорство, което ставаше все по-тясно през последните години. През 2011 година, когато масовите демонстрации в арабския свят разклатиха основите на стария ред, двете страни станаха застъпници на Мюсюлманското братство.

И Турция, и Катар си правеха сметката, че при демократични условия Мюсюлманските братя ще вземат властта. Те подкрепяха Мюсюлманското братство в Египет, Либия, Сирия и други страни – но напразно. Защото вътрешните сили на статуквото и други сили, които като Саудитска Арабия искаха всичко да си остане по старому, бяха по-силни.

Това сближи Турция и Катар още повече. Двамата държавни глави – Ердоган и Тамим бин Хамад ал-Тани станаха лични приятели. Семействата им също се срещат често. Турция създаде военна база в Катар с цел възпиране от евентуални нападения от други държави.

Тесни икономически връзки

Двете страни поддържат и тесни икономически връзки. Катар, който трябва да влага някъде големите си излишъци от износа на природен газ, направи големи инвестиции в Турция през изминалите години. Националната банка на Катар, която е една от най-големите банки в арабския свят, купи турската Финансбанк. 15 процента от всичките ѝ активи са от турски произход. Катарската търговска банка купи турската Alternatifbank AS. И двете банки са пряко засегнати от срива на турската лира.

Освен това Катар е един от най-важните инвеститори на турския пазар за недвижими имоти. В този смисъл Катар е заинтересуван силно от икономическата стабилност на Турция. Посланикът на Катар в Анкара заяви, че Катар и катарският народ са закупили турски лири за много милиони долари, за да закрепят турската валута.

За някои това може да е капка в морето. Но за Турция е важен психологически сигнал.

“Дойче веле”, Райнер Херман

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.