Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Земетресение с магнитуд 5,9 разлюля Истанбул, Червеният полумесец призова хората да напуснат рисковите сгради

Земетресение с магнитуд 5,9 разлюля Истанбул, Червеният полумесец призова хората да напуснат рисковите сгради

Силно земетресение разлюля Истанбул. Първоначално Обсерватория „Кандилли“ обяви, че в 14.00 ч. е било регистрирано земетресение с магнитуд 5,9 по скалата на Рихтер, а в повторното съобщение се посочва, че земетресението е било от 6-а степен. Това предадоха турските медии. Центърът на труса е бил в Силиври.

След като са усетили труса, хората са напуснали домовете и работните си места. Учениците в училищата били евакуирани, съобщава се и за прекъснати телефонни линии.

В истанбулските общини Силиври, Бююкчекмедже и Авджълар, където трусът е усетен най-силно болниците са в режим на повишена готовност.

„Това земетресение се случи в разломната линия в Мармара, където се очакваше голям трус. Трусът е среден и по тази линия вторичните трусове могат да продължат една-две седмици. Може да се създаде енергия, която да повреди земната кора, заради което гражданите трябва да напуснат повредените и рисковите сгради.“, написа в профила си в Туитър председателят на Червения полумесец Керем Кънък.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.