Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Жозеп Борел: Отношенията с Турция са най-важния въпрос за външната политика на ЕС

Жозеп Борел: Отношенията с Турция са най-важния въпрос за външната политика на ЕС

За изпълняване на европейските задължения по миграционното споразумение между Европейския съюз и Турция, както и за осъвременяване на Митническия съюз между тях и отпадане на визите за турски граждани за Европа настоя турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с Върховния представител на Европейския съюз за външната и политиката по сигурността Жозеп Борел в Анкара, предаде БНР.

В същото време Борел посочи, че от гледна точка на външната политика на Съюза отношенията с Турция са се превърнали в най-важния въпрос.

Ако Евросъюзът вземе допълнителни решения против Турция, тогава страната няма да има избор, освен да отговори, предупреди турският външен министър.

Следващата седмица Европейският парламент ще проведе пленарни дебати за отношенията между Съюза и Турция, включително за ситуацията в Източното Средиземноморие, а на 13 юли съветът на външните министри на ЕС също ще дискутира отношенията с Анкара.

Мевлют Чавушоглу също така заяви, че Турция ще подкрепи посредничество от страна на евросъюза по отношение Източното Средиземноморие, доколкото ЕС действа като „честен посредник“.

Визирайки Гърция и Кипър, той допълни, че не е в интерес нито на евросъюза, нито на Турция отношенията „да бъдат взети за заложник“ от 2 страни.

Жозеп Борел пък изтъкна, че за постигане на стабилност в района са необходими общи, а не едностранни действия.

Франция да се извини на Турция, поиска още турският външен министър. По думите му Анкара е доказала, че не са верни твърденията на Париж, че турски кораб е застрашил френски съд.

От своя страна Борел посочи, че от гледна точка на външната политика на Съюза отношенията с Анкара са се превърнали в най-важния въпрос.

Той коментира, че отношенията не преминават „през най-добрия си момент“ и допълни, че е необходимо повече сътрудничество с Анкара.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.