Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Журналисти протестираха в защита на свободното слово

Журналисти протестираха в защита на свободното слово

Журналисти излязоха на протест пред сградата на Министерски съвет, който бе организиран от Асоциацията на европейските журналисти – България. На протеста присъстваха журналисти от всички видове медии – вестници, телевизии, радиа и сайтове.

Протестът е организиран, след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов си позволиха коментари за работата на водещия на „Здравей, България“ Виктор Николаев в ефир. Заради последвалата вълна от реакции, Симеонов постави ултиматум, като поиска извинение от четири големи медии.

„На практика в един и същи ден – в петък в студиото на една от големите телевизии – Нова телевизия, видяхме как и законодателната власт в лицето на депутата Антон Тодоров и изпълнителната власт в лицето на вицепремиера Валери Симеонов, атакуваха фундамент на демокрацията, каквото е задаването на неудобни въпроси на властта. Правото на неудобен въпрос към властимащите е право на практика на всички граждани”, каза Ирина Недева, председател на Асоциацията на европейските журналисти. Тя отбеляза, че по-страшното е това, че властта продължава да изживява себе си като в мрачните стари времена, като тази, която дава хляба и вади ножа. „Това на практика ни накара да направим този протест”, обяви тя.

„Когато журналистите излязат извън редакциите и застанат пред институциите, означава, че не могат да работят вътре в студиата си и в редакциите”, подчерта Арман Бабикян. Според него това, което се случва е, че има хора, които са убедени, че след като имат властта, парите, службите за сигурност, значи притежават и свободата, и съвестта.

Десислава Георгиева, репортер от Нова телевизия, е тук, защото смята, че въпросът е принципен. Според нея институциите в България трябва да излязат от летаргията и да разберат, че те са в услуга на хората, а не обратно. Поредица от причини, които се трупат с годините води на протеста Виктор Иванов, журналист от “24 часа”. „Отдавна трябваше да го направим и да кажем прекалено много неща, много отдавна”, каза той.

Според Светослав Иванов, журналист от бТВ, това се случва, защото му е дошло времето. Той го разглежда като повод да проведем разговор първо в самата наша гилдия, между нас за това къде сгрешихме в последните години. Второ, той смята, че това е един много добър повод да покажем, че има гилдия в България, защото такава има колкото и някои хора да се опитват да ни убедят в обратното и да рушат имиджа на журналистите в България. „Трето – Антон Тодоров не смятам, че кой знае какъв фактор е в българския обществен живот, за да изкара журналистите навън. Не, в никакъв случай, той по-скоро ни даде повод да проведем един много закъснял разговор помежду си. Провеждайки този разговор много се надявам да станем и по-обединени”, коментира той.

Във Варна също претестираха

Журналисти от Варна, кореспонденти на националните медии, също се събраха на протест пред Областната управа в морската столица, несъгласни с ултиматума, отправен от Валери Симеонов чрез пресслужбата на българското правителство. “Протестираме за това как обясняват на журналистите, че са неподготвени, че изпълняват нечии поръчки при всеки неудобен въпрос. Ние сме тук, за да защитим правото си на питане, правото си да работим свободно. Ние дори нямаме столове в малките градове. Представете си какво се случва тогава. След като някой си позволява в национален ефир да се държи по този начин, нека хората си представят как определени политически фигури се държат с медиите в по-малките населени места. Тук сме и да кажем, и напомним на политиците, че ние имаме право да питаме”, заяви Искра Урумова, журналист в “Нова телевизия”.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.