Home»СВЕТОВЕН ОБЗОл Турция стартира най-големия проект за социални жилища в историята на страната

В Турция стартира най-големия проект за социални жилища в историята на страната

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган присъства в Анкара на представянето на мащабен проект за изграждане на социални жилища, който се определя като най-големия социален проект в историята на Турция и предвижда изграждането на 250 хиляди жилища през следващите две години във всичките 81 окръга на страната, съобщи „Анадолската агенция“.

Проектът ще осигури 100 хиляди нови работни места и ще осигури жилища при изгодни условия за десетки хиляди турски граждани с ниски доходи, пише БТА.

„Днес ние даваме началото на първия етап на този проект, който предвижда строителството на 250 хил. социални жилищни единици“, каза турският лидер.

Целта на турското правителство е в периода 2023 – 2028 г. в рамките на проекта да бъдат изградени 500 хил. жилища.

Той уточни, че 50 хиляди от новите жилища ще бъдат предназначени за младежи между 18 и 30 години, 12,5 хиляди – за роднини и близки на загинали военни, същата бройка е предвидена за инвалиди, а други 50 хиляди – за пенсионери.

Изплащането на кредитите за закупуване на социалните жилища ще може да става за срок от до 240 месеца. „Цената на тристайните жилища ще бъде 609 хил. турски лири, а четиристайните са оценени на 850 хиляди лири“, съобщи Ердоган (в момента 18,56 турски лири се равняват на едно евро).

Той уточни, че право да кандидатстват за социално жилище имат жителите на Истанбул с доход под 18 хил. лири, а в останалите окръзи прагът на дохода е определен на 16 хиляди лири.

На първия етап на проекта в Истанбул ще бъдат построени 50 хил. жилищни единици, в Анкара – 18 хиляди, а в Измир – 12,5 хиляди.

Ердоган отбеляза, че проектът ще доведе до понижаване на цените на недвижимите имоти и на наемите и ще облекчи достъпа на населението до жилища.

Изключителен интерес от граждани към проекта за социални жилища

Турските граждани са подали над 705 хиляди молби за кандидатстване в проекта за изграждане на социални жилища още в първия ден след обявяването му от страна на турския президент Ердоган.

Подалите молби за кандидатстване предварително внасят по 500 турски лири такса в някоя от държавните банки, за да бъдат допуснати за участие в жребия, по който ще се определят кандидатите.

Турският министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум в телевизионно предаване на живо заяви, че се предвижда строителните търгове за първия етап да бъдат обявени на 10 октомври.

„Планираме готовите жилища от първия етап да бъдат предадени на собствениците им след две години. Стойността на първия етап от проекта ще бъде 422 млрд. турски лири. Прави се отстъпка от 40 процента. На първия етап се предвижда да бъдат изградени 250 хиляди социални жилища“, заяви той.

Министърът подчерта, че проектът за социалните жилища е най-големият социален проект в историята на страната.

„Изключително голям е интересът към него от страна на гражданите във всичките 81 окръга на страната. Той е заложен в 5-годишната социална програма на правителството и ще допринесе за нарастване на трудовата заетост. Планира се в рамките на 5 години да бъдат изградени общо 500 хиляди жилища в цялата страна. Крайният срок за подаване на молбите за кандидатстване е 31 октомври“, добави той.

Социалните жилища ще бъдат предназначени за граждани с ниски доходи, като прагът за Истанбул е 18 хиляди турски лири, а за останалите окръзи 16 хиляди турски лири.

Според опозиционни анализатори посочените цифри са нереални предвид инфлацията.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.