Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»25 евро ще плаща всеки турист за вход в „Света София“ в Истанбул

25 евро ще плаща всеки турист за вход в „Света София“ в Истанбул

Двайсет и пет евро трябва да плащат от днес туристите, за да посетят историческата забележителност на Истанбул „Света София“, която преди няколко години бе превърната от музей в действаща джамия, напомнят турските медии.

На входа на храма е устроено гише, през което чужденците, идващи с цел туризъм, ще трябва да минат, заплащайки таксата. Вярващите мюсюлмани ще влизат от друго място.

По този начин опашките, образуващи се на влизане в храма, ще бъдат избегнати, а туристите ще могат да посещават джамията, без да нарушават богослуженията, посочва турската частна телевизия НТВ.

С приложение с QR код посетителите ще могат да получат информация за „Света София“ на 23 езика със слушалки на мобилните им телефони, без да пречат на поклонниците, отбелязва още телевизионният канал, пише БТА.

В края на октомври министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой каза, че посещението в храма „Света София“ ще стане платено за чуждестранни туристи от януари 2024 г. , а за турските граждани посещенията с цел поклонение ще бъдат безплатни.

Преди това входът за храма също бе платен. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе обещал, че когато статутът на обекта се промени от музей в джамия, входът ще бъде безплатен за всички.

„Света София“, изградена като християнски храм през шести век, е превърната в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. През 1934 г. „Света София“ престава да е действащ мюсюлмански храм и е обявена за музей. През 2020 година обаче статутът й на джамия бе върнат с указ на президента Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.