Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»780 бебета лежат в турските затвори

780 бебета лежат в турските затвори

Съпругът на Гьонюл е бил учител и е арестуван две седмици след опита за преврат на 15 юли 2016 г. с обвинение за „участие в подготовката на преврата“. А на нея й предстояло раждане. На ченвъртата година от сватбата им очаквали първото си дете. После и тя е хвърлена в затвора, както и съпругът й. Заедно с новороденото бебенце…

Турската секция на „Евронюз“ разказва историята на една майка, която е останала зад решетките четиридесет дни с новороденото си бебе. В този разказ не се споменава истинското й име, условно е наречена Гьонюл.

По думите на Гьонюл в последния месец от бременността й е имало рискове за здравето на плода. Но вместо в болница, тя отива в полицейския участък. Защото не получавала никаква информация за арестувания си съпруг. Чак на четвъртия ден го открива и му носи чисти дрехи.

Съпругът й е с мярка задържане под стража. След първото свиждане Гьонюл отива в болницата за да роди. На второто свиждане тя вече е с новороденото бебе. После обаче и тя е арестувана с обвинение за „членство във Фето“. В свидетелското показание срещу нея било посочено, че тя е занесла храна в квартирата на някакви ученици. Гьонюл отхвърля обвиненията, но тя е арестувана и хвърлена в затвора.

Гьотюл влиза в затвора с новородената си рожба

Малкото бебе не било здраво, имало нужда от кърмене, което тя обяснила на ръководството на затвора, но на първия ден не й позволили да се погрижи за бебето си, защото влизането й в затвора съвпаднало с почивните дни в края на седмицата. Тя пише молба да ръководството за да може да вземе при себе си бебето още в първия работен ден. Но чак на втория работен ден (вторник) това е станало възможно.

След това започва ходенето по мъките за Гьонюл. Тя престоява в затвора заедно с малкото бебе четиридесет дни, а през това време новороденото е било лишено от жизненоважни за здравето му грижи. „Нямаше достатъчно продукти, лекарства, храна, чист въздух, играчки“, изброява младата майка.

780 бебета има по затворите в Турция

След четиридесетия ден Гьонюл е освободена, но по актуални данни на правосъдното министерство на Турция в затворите лежат 780 малки бебета и 3 хиляди деца.

Действащото законодателство в Турция предвижда промени, съгласно които малки бебета и деца да не влизат в затвора.

Правозащтините организации призовават за отлагане на наказанията и освобождаването на децата

Според турското законодателство една майка не може да влезе в затвора преди бебето да е навършило шест месеца. Правозащитните организации твърдят, че осъдените майки може да бъдат пуснати, като им се постави електронна гривна, както и може да бъде отложено наказанието им, но това не се практикува.

Дружеството за човешки права отново постави въпроса на дневен ред. Комисията по правата на жените на въпросната организация в Измир настоява бременните жени и майките с малки деца да могат да се възползват от законните си права.

Както правозащитните организации, така и дружествата за защиа правата на жените смятат, че в Турция по този начин се нарушават правата на майките и децата.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.