Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Ангелкова: Турция ни конкурира в привличането на руски туристи

Ангелкова: Турция ни конкурира в привличането на руски туристи

България става все по-предпочитана туристическа дестинация, която предлага качествен туристически продукт на разумна цена. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Ангелкова откри 5-ата Годишна среща на Националния борд по туризъм, на която бяха обсъждани редица важни за сектора въпроси, сред които актуализирането на критериите за категоризация на хотелите, международният маркетинг на българския туризъм, дигиталните услуги в сектора и много други.

За последните няколко години министър Ангелкова отчете устойчив ръст на чуждестранните туристи в България, както и броят на реализираните нощувки. В сравнение с предходната година обаче, през настоящата година се наблюдава спад на руските туристи с около 5%. „Много голямо влияние на руските туристи оказва цената и в това отношение Турция много ни конкурира. Към този момент записванията отбелязват спад, но това не е крайна цифра“, отбеляза Ангелкова, но подчерта, че към момента добре вървят записванията от Германия, Полша, Чехия и Израел.

Прогнозите предвиждат общият ръст на чуждестранните туристи за 2018 г. да бъде между 5% и 7%, а около 44% от българите планират почивка през това лято. Министерството очаква около 1,6 млн. българи да посетят родното Черноморие през летния сезон и отчитат най-голямо търсене към хотелите с 4 и 5 звезди.

Продължава обаче да стои проблема с недостига на квалифицирани кадри в сектора. Според министър Ангелкова наемането на сезонни работници от други страни е краткосрочна мярка, но помага за решаването на някои от проблемите. „И това лято със сигурност ще има наети сезонни работници. Те основно са от Украйна, Молдова, Беларус. Има и от Азия, но значително по-малко. Миналата година сезонните работници бяха около 3200, тази година очакваме да са около 5400“, обясни Ангелкова.

Тя коментира и предвидените регулации в Закона за защита от шума в околната среда, който се обсъжда в ресорните парламентарни комисии и общественото пространство. „Ние сме направили предложение националните курорти да бъдат извадени от закона и те да бъдат регулирани в специална наредба. Във всеки един национален курорт, по преценка на кмета и общинските съветници, ведно с бранша, да определи дали даден курорт да бъде разделен на зона за забавление, зона за отдих и т. н., за да отговорим на нуждите на всички“, смята Ангелкова.

По време на форума беше обсъждана и възможността за обединението на туристическия бранш чрез изменение в Закона за туризма, за да се създаден единна организация с ясно разписани функции и правомощия.

„Има висока степен на готовност от туристическите организации. Преди по-малко от 6 месеца подписахме и нарочен Меморандум за взаимодействие. Днес повече от всякога бизнесът има нужда да разговаря с държавата на един глас. Нещо повече – държавата има нужда от един силен партньор в лицето на бизнеса“, подчерта Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Според нея именно създаването на такава структура, която ще представлява държавната политика, ще бъде много по-ефективна и ще преодолее разпокъсаното състояние на сектора. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.