Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Арабски медии: Ердоган отвори вратите на ада за турския народ

Арабски медии: Ердоган отвори вратите на ада за турския народ

Един от водещите египетски вестници „Ал Ахрам“ продължава да публикува остро критични статии срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган. В статия със заглавие „Авантюрите на Ердоган“, поместена в изданието, авторът Фарук Джудех твърди, че Ердоган е отворил вратите на ада за турския народ.

Джудех изтъква още, че Ердоган е провокирал кризи със съседните държави и действа агресивно по всички посоки. Според него, от една страна, от ден на ден турската икономика отива на зле,а, от друга, Турция воюва със сирийските кюрди и „изпраща в Либия, свързани с ИДИЛ милиции“, които тя покровителства в Ирак и Сирия.

В статията се подчератава още, че като последна стъпка Ердоган е разпоредил сондирането на нефт и природен газ в кипърски води, което е предизвикало острата реакция на Египет.

„Заедно с „Мюсюлмански братя“ Ердоган хранеше илюзии за Османската империя. Но с революцията на 30 юни Египет пресече тези надежди и по този начин стана нова сила в региона, който обхваща Сирия, Ирак, Либия и Източно Средиземно море. С тази авантюра Ердоган кара да страда не само неговият народ, но и народите на Либия, Судан, Ирак, Сирия, Катар.“, пише Фарук Джудех.

„Имперска амбиция“

Излизащото във Великобритания издание „Шарк ал Авсат“ публикува статия на либийския журналист Джибрил ал Убайди, който окачествява намесата на Ердоган в либийската война като „имперска амбиция“.

В статията си със заглавие „Либия е мишена в комплота на Турция“ Убайди твърди, че Ердоган, използвайки „Мюсюлмански братя“ е преследвал неоосманистки амбиции.

Авторът изтъква още, че през 2011 г. Турция е нахлула в Либия с цел да защити правата на турското малцинство в Мисрата. Според автора това обстоятелство само по себе си издава имперски намерения. Авторът пише, че Ердоган е привлечен в Либия от лидера на тамошния клон на „Мюсюлмански братя“ Али ал Салаби, под претекст, че защитава правата на малцинствената група.

Друго твърдение дойде от последния говорител на Муаммар Кадафи – Муса Ибрахим, който изтъкна, че „Турция възнамерява да прехвърли шест хиляди членове на ИДИЛ от Сирия в Либия.“
В публикуваното в излизащия в ОАЕ вестник „Ал Беян“ мнение на Муса Ибрахим се твърди, че Турция полага усилия, за да пресече подкрепяната от Египет операция за превземането на Триполи. Източник: ahvalnews.com/tr

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.